Nagyvilág

Izrael engedélyezi a béranyaságot az azonos nemű párok számára

Egy évtizedes jogi csatározás után jövő héttől engedélyezik Izraelben a béranyaságot az azonos nemű párok, az egyedülálló férfiak, valamint a transzneműek számára. Mindezt Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter jelentette be január negyedikén.

Jelenleg Izraelben a béranyaság csak heteroszexuális házaspárok és egyedülálló nők számára legális – kizárólag ők kérhetnek fel béranyát arra, hogy kihordja biológiai gyermeküket. Az azonos nemű pároknak és az egyedülálló férfiaknak jelenleg külföldre kell menniük, ha béranyaságot szeretnének igénybe venni, ami még bonyolultabbá és költségesebbé teszi számukra a folyamatot.

2021 júliusában az izraeli legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a béranyaság megtagadása az azonos nemű pároktól jogellenes, és a tilalmat fel kell oldani.

 

 

A Times of Israel szerint a tilalom feloldásának bejelentésekor Horowitz azt mondta: „Ma véget vetünk az igazságtalanságnak és a megkülönböztetésnek. Mindenkinek joga van szülőnek lenni.

Horowitz, aki Izrael második nyíltan meleg tagja a Knesszetnek (az izraeli parlamentnek), azt mondta, hogy az új béranyasági szabályok a transznemű szülőkre is kiterjednek, és lehetővé teszik „a leendő apáknak, a meleg pároknak és lényegében minden izraeli személynek az egyenlő hozzáférést a béranyasághoz.

Meleg miniszterként ez egy izgalmas nap számomra, hiszen jól ismerem az évek során minket ért kirekesztést és diszkriminációt” – tette hozzá. „Ez az én személyes küzdelmem is.

A béranyaságról szóló 2021-es bírósági döntés több mint egy évtizeddel azután született meg, hogy 2010-ben először nyújtott be petíciót Izrael legfelsőbb bíróságához Etai Pinkas Arad és Yoav Arad Pinkas meleg pár.

Arad és Pinkas közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a bejelentés „történelmi”, és „az izraeli társadalom számára, de különösen az LMBTQ-közösség számára örömteli nap, a transz közösség törvénymódosításba való bevonása miatt is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin