Nagyvilág

Itt a világ első LMBTQ kriptovalutája

 

A spanyol főváros melegnegyedeként ismert Chueca városrészben indult útjára a világ első LMBTQ kriptovalutája, számol be róla a Reuters. A tíz vállalkozás összefogásával debütáló maricoin egyhetes tesztüzemmódban fut egyelőre. A név egyébként egy szójáték, a homofób szitokszóként ismert spanyol maricon és a több kriptovaluta nevében is megtalálható angol coin, azaz érme szavakat gyúrták egybe az alkotók.

Az alapítók az LMBTQ közösség gazdasági erejét szeretnék kihasználni, hogy megváltoztassák a világot. A tervek szerint a virtuális valutával 2022 elején elindul a kereskedés, és ezzel megnyilik az út ahhoz, hogy világszerte az LMBTQ-barát vállalkozások, de akár rendezvények is fizetőeszközként használják.

Juan Belmonte, a maricoin társalapítója arról beszélt, hogy a nagyvállalatok helyett az LMBTQ közösség profitáljon a saját gazdasági erejéből. Ami nem is kicsi: a svájci Credit Suisse felmérése szerint vásárlóerőt tekintve a globális LMBTQ közösség a világ negyedik legnagyobb gazdasága lenne.

A Kantar Consulting és a Hornet által készített 2018-as tanulmány a közösség vásárlóerejét csak az Egyesült Államokban 1 billió dollárra becsülte – ez majdnem megegyezik az ország afroamerikai vagy spanyolajkú fogyasztóinak nagyságával.

A maricoin mögött az amerikai Borderless Capital kockázatitőke-befektető áll, és a kezdeményezés vezérigazgatója, Francisco Alvarez elmondta, már most nyolcezres a várólista – ennyien akartak maricoint vásárolni még azelőtt, hogy egyáltalán a valutával elindult volna a kereskedés.

A tervek szerint az LMBTQ kriptovalutát azok a vállalkozások fogadják majd el fizetőeszközként – az éttermektől és kávézóktól kezdve az üzleteken át a szállodákig -, amelyek vállalják a diszkriminációmentes működést és aláírják az egyenlőségről szóló nyilatkozatot. Az elfogadóhelyek egyúttal felkerülnek a valuta térképére, amely így egyfajta globális LMBTQ-kalauzként fog működni.

Alvarez és Belmonte azt remélik, hogy kezdeményezésük révén világszerte forrást teremthetnek az LMBTQ vállalkozások és közösségek számára.

„Képesek leszünk mikrohiteleket adni olyan embereknek, akik egy kis LMBTQ-barát kávézót alapítanak Kolumbiában, vagy olyan projekteket támogatni, amelyek olyan országokból menekülő queer menekülteket segítenek, ahol halálra köveznék őket. Alig várjuk, hogy megváltoztassuk a világot.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin