EgészségPlay Safe

Interjú: Így látta a Pride Afterparty-ját egy nemigyógyász

Lassan már állandó velejárói a fesztiváloknak és nagyobb buliknak az egészségesebb életmódot hirdető segítők lelkes csapatai. Az egyik ilyen, a nemi betegségek megelőzéséért kampányoló Stop STD! rendezvényjáró különítmény legutóbb a Budapest Pride fesztivál Rainbow Party-ján munkálkodott, hogy újból felmérje, melyik szexuális úton terjedő betegség mennyire ismert. Sikerült interjút készítenünk Dr. Szandányi Rékával, aki a kampány Orvos válaszol rovatát vezeti anonim nemi betegeknek.

Mesélne arról, miben is tudnak pontosan segíteni az itt jelenlévőknek? Gyakran keresik meg önöket nemi panaszokkal?

Konkrét tünetekkel igen ritkán fordulnak hozzánk személyesen, azt a diszkréció miatt inkább a honlapon szokták. Az ilyen rendezvényeken sokkal valószínűbb, hogy megtetszik valakinek a díszítés, a lufik, vagy egyszerűen csak kíváncsiak lesznek, mit jelent az STD szó. Ilyenkor elmagyarázzuk, hogy ez a szexuális úton terjedő fertőzések angol rövidítése, és hogy felmérést készítünk, amiben szívesen vennénk a részvételét. Általában bele is mennek, mert a kérdőív tényleg rövid, de nekünk így is tanulságos.

 

 

Például miket tudtak meg belőle?

Az egyik legfőbb ilyen tanulság, azt hiszem, az utóbbi időben az volt, hogy egyre ismertebbek az olyan fertőzések, mint a HIV vagy a nemi szervi herpesz, viszont az olyan, igen gyakori betegségekről, mint a klamídia vagy a tripper, még mindig elég kevesen hallottak. Az is nagyon érdekes, ahogy a HPV-ről egyes férfiak gondolkodnak. Sokan még mindig azt hiszik, csak a nőket érinti, és ezért be sem oltjaták magukat, vagy nem tudják, hogy be kéne.

És az eredmények alapján, gondolom, a kampányt is ennek megfelelően alakítják.

Ez részben igaz, de a Stop STD! célja mindig is a teljes értékű tájékoztatás és a fiatalok megszólítása volt, azt pedig nem zárhatjuk ki, hogy egy újabb generáció esetleg ugyanannyira ismeri majd a most „népszerűbb” kórokozókat. Van viszont egy betegség, az LGV, amire eddig nem kérdeztünk rá, de már az eddig begyűlt válaszok alapján is úgy tűnik, hogy igen kevesen hallottak róla, így erre és a HPV oltásra mindenképp nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a jövőben.

Milyen eszközökkel próbálják elérni a fiatalabb generációt? Egyáltalán mit értenek alatta? Az iskolai felvilágosítás is ide tartozik?

Nem, mi kifejezetten a 18 és 30 év közötti korosztályt igyekszünk megszólítani, akikben még egyrészt él a szexuális kalandvágy, de már a családalapítás gondolata sem áll tőlük távol. Mindkét esetben fokozottan érdemes figyelni a védekezésre és a rendszeres szűrésre. Ezek kapcsán állandó tájékozódási pontként hoztuk létre honlapunkat, illetve tavaly ősszel indítottuk el saját blogunkat, ahol direkt könnyebben befogadható témákat boncolgatunk, természetesen szakmailag ellenőrzött keretek közt.

Milyennek találják a Pride-ot? Több érdeklődő van itt, mint más rendezvényeken?

Bár csak az Afterparty-n tudunk részt venni, a vidám hangulat egyértelműen átjön. Az emberek, akik megkeresnek minket, nagyon barátságosak, így nem érzünk nagy különbséget más kitelepüléseinkhez képest, de valóban sokan érdeklődnek. Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, és reméljük, hogy a bulizni vágyók is hasznosnak találják a jelenlétünket.

 

 

Kik tartoznak a Stop STD! csapatába? Bárki csatlakozhat, aki szívügyének érzi a nemi betegségek megelőzését?

Mi alapvetően a Belvárosi Orvosi Centrum orvosai és dolgozói vagyunk, a kampány pedig a rendelő társadalmi felelősségvállalási programja, amit nemigyógyászként önként vállaltunk magunkra négy éve, pont a rendelőben tapasztalt ismerethiány miatt. Ha kapunk is valamiféle támogatást, az nem újabb önkéntesek jelentkezése, hanem általában egy céges felajánlás. Így tudunk például a kérdőívet kitöltőknek óvszert adni ajándékba, és így lehetünk kint általában a különféle rendezvényeken is. Azoktól, akik betérnek hozzánk beszélgetni, általában dicséretet kapunk támogatásképp, ami persze szintén jól esik.

Mik a tervek a jövőre nézve? Mi történik legközelebb a Stop STD! kampánnyal?

Régi vágyunk a kampányt alapítványként folytatni, így most mindenképp ez lesz a következő lépés. Biztosan fogunk még különféle eseményeken felbukkanni, de hogy mikor, azt általában csak hetekkel előtte tudjuk meg mi is. Az ezekkel kapcsolatos infókat Facebookon szoktuk megosztani, így aki személyesen szeretne minket megkeresni, ott érdemes nézelődnie.

A nemi betegségekkel kapcsolatos legfontosabb infókat itt találod!

www.std.hu

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin