Utazás

Ilyen melegként felnőni Finnországban

Mióta kinőttem a gyerekkorból, már kevésbé vonz a nyári napsütés, a tengerpart, a pálcikás, esernyős fagylaltkehely. Az én hőn áhított vágyam életem valamekkora hányadát –  vagy legalább pár napot – a Skandináv-félszigeten tölteni. Így talán nem ér meglepetésként senkit, hogy a hűvös áprilisi napok hatására Finnország kerül terítékre.

Juha Meronen különleges helyzetben lévő ember. Talán a cikkeimet korrektúrázó kollégákon kívül néhány olvasó is emlékszik rá, hogy a harmadik évfolyam első számában Jakob Jansson, a EuroGames 2015 Stockholm főszervezője mesélt arról, milyen Svédországban melegként felnőni. Juha személyében kolléga, ha úgy tetszik, sorstárs mesél, ő ugyanis a EuroGames 2016 Helsinki főszervezője. Maga a EuroGames kifejezés sokaknak ismerős lehet. Ez az a nemzetközi LMBTQ sportrendezvény, amelynek 1992-es alapítása óta először 2012-ben kelet-európai város, Budapest adott otthont.

Finnország_Vollai Gergő
Fotó: Vollai Gergő

Az egyébként könyvelőirodát vezető, szabadidejében szívesen golfozó Juha nem kis feladatot vállalt, de ezt ő jó ideje tudja, hiszen az elmúlt évek minden hasonló sportrendezvényén részt vett és örömmel dolgozik a közösségért. Ebben segít neki már most negyven fős lelkes önkéntes-csapata, akik mind arra áldozzák szabad óráikat, hogy jövőre 14 különböző sportágban háromezer amatőr induló érezhesse minél felhőtlenebbül magát. Érdemes rájuk keresni Facebookon, engem például már a logóval abszolút megvettek maguknak.

Ami biztos, hogy Helsinkiben jóval kevesebb figyelmet kell majd biztonsági szempontokra fordítani, mint kellett idehaza. Finnország más világ, mindig is az volt. Bár Juha úgy emlékszik vissza, hogy ifjabb éveiben Helsinki kifejezetten unalmas, szürkécske, de biztonságos város volt, mára izgalmas, lüktető, üde színfolt lett a hosszú skandináv éjszakában. Felpezsdült a meleg élet, vannak bárok, ahova be lehet ülni, ismerkedni, a fiúk is bulizósabbak, mint voltak akár egy évtizeddel ezelőtt.

JuhaMelegnek lenni ma Finnországban – bár egyik szomszédja az úgynevezett melegpropagandát tiltó törvényéről hírhedtté vált Oroszország – legalább olyan könnyű, mint bármely nyugat-európai országban. Az azonos nemű párok 2002 óta köthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot, egy évvel ezelőtt november végén pedig a finn parlament történelmet írt, amikor 105:92 arányban elfogadta az egyenlő házasságról szóló törvényt. A 2017-ben életbe lépő törvény a meleg és leszbikus pároknak nemcsak a házasságot, de gyermek(ek) örökbefogadását, a családalapítást is lehetővé teszi. A hír olyan elemi erővel hatott az országban, hogy az egyébként visszafogottságukról híres finnek is több ezren mentek ki ünnepelni a törvényhozás épülete elé, még a szavazás délutánján.

De az egyenlőség eszméje nem áll itt meg: a legutóbbi választáson az esélyes miniszterelnök-jelöltek között nyíltan meleg politikus is volt. A közéletben már egyáltalán nem hírértékű, ha valakiről kiderül, hogy a saját neméhez vonzódik és 2014-ben az év „Példamutató Sportolójának” is egy nyíltan meleg fiatalembert, a 26 éves Ari-Pekka Liukkonent választották meg.

Mikor arról kérdeztem Juhát, ő mit szól a házassági egyenlőséghez, ő a maga visszafogott módján reagált. Mivel párjával, a még mindig kölyökképű Jarival 18 éve vannak együtt, így az életükben nem hoz nagy változást, de egy esküvői ünnepséget azért valószínűleg tartanak. Persze csak a EuroGames után, amikor már ideje is lesz a megszervezésre.

Waliduda Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin