Itthon

Finnország is csatlakozik a magyar propagandatörvény elleni perhez

Ugyanazon a napon, amikor Finnország 31. tagállamként belépett az Észak-atlanti Szövetségbe, azaz a NATO-ba, több forrás is megerősítette, hogy az észak-európai állam csatlakozik a magyar propagandatörvény elleni perhez az Európai Bizottság oldalán.

A hír alig három nappal azután érkezett, hogy Svédország is hasonlóan döntött. Velük együtt immár tizenegy ország csatlakozik a perhez az Európai Bizottság oldalán: Finnország, Svédország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Portugália, Írország, Ausztria, Dánia, Málta, Spanyolország, valamint az Európai Parlament.

Rémy Bonny, a Forbidden Colours LMBTQ jogokért küzdő szervezet vezetője a Twitteren jelentette be a nagy hírt:

 

 

A  Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride közösen indított petíciót azért, hogy minél több uniós ország csatlakozzon a bírósági eljáráshoz.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már korábban felszólította a kormányt az LMBTQ gyermekek védelmére, a EuroChild. Az Európai Unió legnagyobb gyerekjogi szervezete szerint pedig a propagandatörvény megsérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében lefektetett alapvető gyerekjogokat.

Az Európai bizottság februárban közölte, hogy bírósági eljárás indul a magyar propagandatörvény miatt. Ez a törvény effektíve cenzúrázza a médiát, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit, és olyan akkreditációs rendszert irányoz elő a tanórákra meghívható civil szervezetek és szakértők számára, amelyet másfél év alatt sem hoztak létre. Ezzel pedig gyakorlatilag kitiltották a külsős oktató-nevelő programokat az iskolákból.

A törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek, ami miatt akár a médiafelületek, akár az iskolák öncenzúrához folyamodnak, nehogy valamivel megsértsék a törvényt. A kiszámíthatatlan jogi környezet pedig félelmet generál.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin