Kultúra

A muminok leszbikus alkotójáról szóló életrajzi film is jön a Finn Filmnapokra

Tove (2020)

 

Nemzetközi filmfesztiválok díjnyertes filmjeivel, kerekasztal-beszélgetésekkel, mesterkurzussal és finn-magyar egyetemi projekttel érkezik a 11. Finn Filmnapok a Toldi moziba. 2022. február 16 – 20. között a magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében újra belekóstolhatnak az érdeklődők a finn életbe és megismerhetik az északi ország gondolkodását. A 15 nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz, valamint ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. Akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, azok számára a szervezők két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal lesz látható.

Filmvetítések

A Finnagora az elmúlt években is igyekezett mindig a legkurrensebb filmeket elhozni a magyar közönségnek, nincs ez másként idén sem. Az esemény nyitófilmje Zaida Bergroth rendezése, a Tove lesz. A film Tove Janssonról, a mumin figurák megalkotójaként ismert finn–svéd művészről, illetve a háború utáni Helsinkiben töltött életéről szól.

 

A fesztivál egyik kiemelkedő darabja A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című film. A dráma elnyerte az idei évi Velencei Filmfesztivál közönségdíját, valamint része volt az Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának számító Puszani Filmfesztivál programjának. A film a vak és mellkasától lefelé lebénult Jaakko perspektíváját mutatja be. Jaakko úgy dönt, hogy elindul felkeresni szerelmét, Sirpát – ehhez pedig öt idegen segítségére lesz szüksége.

 

A programban megtaláljuk Pamela Tola rendezését, az Acélhölgyek című filmet is. Miután egy serpenyővel leüti férjét, a 75 éves Inkeri és két nővére, Raili és Sylvi útra kelnek. Finnországot beautózva jóképű stopposokkal utaznak, emlékeket idéznek fel és bűnös táncot járnak. Amikor Inkeri megtalálja régi egyetemi írásait és találkozik fiatalkori szerelmével, felidéződnek benne egykori álmai, amelyeket később patriarchális házassága alatt elnyomott. Inkerinek a hátralévő életéről kell döntenie, választania kell a boldogság és a konvenció között.

 

Február 19-én hét fontos rövidfilmet láthatunk, az alkotások között egyaránt megtalálhatók ismert filmesek, filmes diákok, és frissdiplomások munkái.

A fesztivál utolsó napján a Mohamed El Aboudi által rendezett School of Hope című dokumentumfilmet fogják vetíteni. Egy aprócska iskola fejlődését követjük a marokkói sivatag közepén, ahová néhány gyermek jár a nomád Oulad Boukais törzsből. A törzs életmódját veszélyezteti a globális felmelegedés okozta aszály.

 

Beszélgetések

A nyitófilm után a Tove főszereplőjével, Alma Pöystivel lesz lehetőség beszélgetni, valamint január 19-én A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot rendezőjét, Teemu Nikkit lehet kérdeni.

Performansz

Február 20-án Mákó Rozi zeneszerző új performansza a Finn Filmnapok keretében, a Toldi moziban debütál. Az élőben születő hangzásvilághoz Mákó Bori médiaművész komponál digitális festményeket. Az alkotópáros munkái egymásra reflektálva rajzolnak ki egy közös audiovizuális kompozíciót.

Finn-magyar egyetemi projekt

A filmnapok során harmadik alkalommal valósul meg a Finnagora és a Metropolitan Egyetem szervezésében létrejött hallgatói együttműködés. Az együttműködés célja, hogy lehetőséget biztosítson hallgatóknak és frissdiplomásoknak egyaránt, hogy bemutathassák rövidfilmjeiket az esemény alatt. A projekt finn és magyar résztvevőit egy pályázati kiírás segítségével választották ki. A résztvevő diákoknak útmutatást és mesterkurzus órákat Anna Blom finn filmrendező és Márton Balázs magyar operatőr adtak. Ezeket az alkotásokat láthatja a közönség a fesztivál rövidfilm szekciójában.

Beszélgetés a nemek és a szexuális kisebbségek képviseletéről

A nemi és szexuális kisebbségek képviselete Magyarországon és világszerte is aktuális téma. A filmes és médiatartalmak egyre inkább befogadóvá válnak, de egyes esetekben a reprezentáció korlátozott. Mit is jelent valójában ez és milyen hatásai vannak a reprezentáció korlátozásának egy egész közösségre és az egyénekre? A február 19-én tartott beszélgetés résztvevői a Finn Setary, az LMBTQI emberek jogaiért Finnországban és világszerte működő szervezet, valamint a Háttér Társaság magyar LMBTQI szervezet képviselői.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációról bővebb információ a Finn Filmnapok Facebook-oldalán és a finnagora.hu oldalon érhető el.

A fesztivál teljes programját keressétek a Finnagora honlapján!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin