Nagyvilág

Bíróság elé idéztek egy finn képviselőt a homofób kirohanása miatt

Hétfőn állt bíróság elé Päivi Räsänen finn képviselő, akit gyűlöletbeszéddel vádolnak, miután azt mondta, hogy a melegek „fejlődési rendellenességben” szenvednek.

A politikust, aki a finn parlamentben hetedik ciklusát tölti, korábban volt a kereszténydemokraták elnöke és belügyminiszter is, még áprilisban vádolták meg kisebbségi csoport elleni uszítással az LMBTQ-közösséggel kapcsolatban tett gyűlölködő kijelentései miatt.

A vádak egy 2004-es cikkhez kapcsolódnak, amelyben a melegséget „fejlődési rendellenességnek” nevezte, és azt sugallta, hogy az azonos nemű párok kapcsolata szexuális visszaélésekhez vezet. Emellett egy 2019-es rádióinterjú is szerepel a vádiratban: három évvel ezelőtt a homoszexualitást „genetikai degenerációnak” minősítette. Végül Twitter-bejegyzések is írhatóak a rovására, amelyekben az LMBTQ-embereket „szégyennek és bűnösnek” nevezte.

A helsinki kerületi bíróság hétfői tárgyalása előtt ragaszkodott hozzá – ahogyan azt a vádak felhozatala óta teszi -, hogy semmi rosszat nem tett. „Nagy felelősséget érzek, mert tisztában vagyok vele, hogy ez az ügy történelmi jelentőségű a szólásszabadság és a vallásszabadság szempontjából” – nyilatkozta a Reutersnek. „Nyilvánvaló, hogy a Biblia tanításaihoz ragaszkodó keresztényeknek joguk van részt venni a nyilvános vitában„.

Kerttu Tarjamo, a Seta, egy finnországi LMBTQ jogvédő csoport igazgatója a közösségi médiában tett nyilatkozatában elmondta: „Az LMBTQ-emberekkel szembeni diszkrimináció nem igazolható kulturális, hagyományos vagy vallási értékekkel… A szólás- és vallásszabadság alapvető szabadságjogok. Ugyanilyen fontos a megkülönböztetésmentességhez való jog.

A szólás- és vallásszabadság nem véd semmilyen olyan tevékenységet, amely mások jogait vagy szabadságát sérti. Ezek a szabadságjogok nem igazolhatják az emberek bármely csoportjával szembeni megkülönböztetést.

 

 

Az ügyész azt kéri, a képviselőre pénzbírságot szabjanak ki megjegyzései miatt, valamint a 2019-es rádióműsor egyes részeit távolítsák el.

A bíróság egy későbbi időpontban hoz döntést.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin