Nagyvilág

Homoszexualitással „diagnosztizálták” a fiatal nőt egy spanyol kórházban

Magyarázatot követel és bocsánatkérést vár egy spanyol család egy murciai nőgyógyász viselkedése miatt. Miután 19 éves leszbikus lányuk menstruációs panaszai miatt felkereste a Reina Sofía kórházat, a vizsgálat után megkapta a hivatalos diagnózist, amin ez a sor szerepelt:

„Jelenlegi betegsége: homoszexualitás”

 

A nő édesanyja elmondta, hogy az orvos megkérdezte a lányát, beleírhatja-e az orientációját a zárójelentésbe, a lány pedig beleegyezett, mert akkor úgy gondolta, ez fontos információ lehet, számol be róla a The Guardian.

A fiatal lány próbálta először humorral kezelni az esetet, de a történtek miatt végül egy helyi LMBT egyesülettel közösen hivatalos panaszt tettek a tartományi kormánynál és az egészségügyi minisztériumnál.

„Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 1990-ben törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról, és mégis, 31 évvel később még mindig vannak olyan szakemberek a murciai egészségügyiben, akik a szexuális orientációt betegségnek tekintik.”

 

Az ügyben eljáró Galactyco egyesület szerint nem egyedi esetről van szó, rendszeresen kapnak bejelentést szexuális vagy nemi orientáció miatti megalázó bánásmódról az egészségügyben. „Riasztónak, elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartjuk, hogy ma is vannak olyan szakemberek, akik felelősek az egészségünkért, de figyelmen kívül hagyják az LMBTI emberek valóságát”.”

Az egészségügyi szervezet illetékes szóvivője szerint vizsgálják a történteket, és az első eredményeik szerint „hiba történt”, amikor felvették a páciens adatait, és a kórház bocsánatot fog kérni az érintettől.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin