Nagyvilág

Holnap dönt India az egyenlő házasság bevezetéséről

fotó: Delhi Times / X

Az indiai legfelsőbb bíróság várhatóan november 17-én dönt az azonos nemű párok házasságáról, írja a Reuters. Mindennek jelentős társadalmi hatása lehet a világ legnépesebb országában, ahol még csak 2018-ban dekriminalizálták a homoszexualitást.

Az indiai legfelsőbb bíróság öt bíróból álló testülete idén április és május között tartotta az ügyben az élőben közvetített meghallgatásokat. A bíróság honlapján hétfőn késő este jelent meg, hogy az ítéletet várhatóan kedden hirdetik ki.

Amennyiben megtörténik az egyenlő házasság jogi elismerése, az jelentős változásokat hoz a nagyrészt konzervatív indiai társadalomban, mivel számos családjogi törvényt is újra kell definiálni.

Az indiai kormány a kezdetektől fogva ellenzi a bírósági eljárást arra hivatkozva, hogy az azonos nemű párok házassága „nyugati hóbort”, aminek semmilyen hivatkozási alapja nincs az indiai alkotmányban. A kormány szerint a legfelsőbb bíróság helyett a parlament a megfelelő platform a kérdés megvitatására. A hindu nacionalista, jobboldali populista Bháratíja Dzsanatá Párt vezette kormány álláspontja szerint az azonos nemű párok házassága „nem hasonlítható össze a férjből, feleségből és gyermekekből álló indiai család koncepciójával”.

A helyi LMBTQ közösség tagjai szerint a 2018-as döntés ellenére a mai napig diszkriminációval kell szembenézniük, ezen túlmenően pedig az egyenlő házasság tilalma sérti az alkotmányos jogaikat.

Jelenleg csak Tajvan és Nepál ismeri el az azonos nemű párok házasságát Ázsiában, ahol nagyrészt konzervatívan áll a kérdéshez a politika és a társadalom.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin