Nagyvilág

Hivatalos: Az új-zélandi parlament a legmelegebb a világon

 

Október 18-án Jacinda Ardern miniszterelnök vezetésével nagyarányú győzelmet aratott a balközép Új-zélandi Munkáspárt, a parlamenti 120 helyből 64-et megszerezve. A választás azonban egy másik nagyarányú győzelmet is hozott, a parlamentbe 12 nyíltan LMBTQ politikust választottak be a szavazók (korábban 7 képviselő ült a padsorokban).

„A láthatóság erejével kritikus tömeget értünk el és hitelesnek látnak minket. Ha végül kiderül, hogy az LMBTQ reprezentációt tekintve a miénk a legsokszínűbb parlament, az egyszerűen csodás lenne”

– nyilatkozta a Munkáspárt leszbikus képviselője, Louisa Wall az AAP hírügynökségnek. A számokból végül tényleg ez következik, a 10 százalékos arány azt jelenti, hogy immár hivatalosan is az új-zélandi parlament a legqueerebb az egész világon. Mert bár az Egyesült Királyságban ül a legtöbb nyíltan LMBTQ képviselő, 45-en a 650 fős parlamentben, de az „csupán” hét százalékot jelent. (A 199 fős magyar Országgyűlésben két nyíltan meleg képviselőt találunk Sebián-Petrovszki László (DK) és Ungár Péter (LMP) személyében, ez 1 százalékos aránynak felel meg.)

Bár a második ciklusát kezdő miniszerelnök egyedül is kormányt alakíthatna, várhatóan koalíciót köt majd a Zöldekkel. A Massey University professzora, Paul Spoonley szerint az új parlament összetétele generációs változást jelent.

„Számos régóta a parlamentben ülő képviselő kikerült – idősebb, fehér férfiak –, akiket sokkal sokszínűbb új belépők váltanak, a maori és a polinéz, valamint egyéb etnikai kisebbségek, valamint az LMBTQ közösség tagjai. A Munkáspárt választmányának a fele nőkből áll. A Munkáspárt és a Zöldek Új-zéland modern arcát képviselik a parlamentben.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin