Színes

Történelmi csúcsra jutott tavaly a queer közösség filmes láthatósága

A GLAAD, a világ legnagyobb nonprofit LMBTQ+ érdekvédelmi szervezete minden évben elkészíti a Studio Responsibility Index elnevezésű jelentését. Rekordszámú filmet elemeztek és ez alapján megállapították, melyik stúdió mennyire jól reprezentálja az LMBTQ+ közösséget.

A GLAAD szerint a tíz nagy filmforgalmazó által tavaly kiadott 350 filmből 100-ban (azaz 28,5 százalékukban) szerepelt legalább egy LMBTQ+ szereplő. A GLAAD összesen 292 LMBTQ+ karaktert számolt meg ebben a 100 LMBTQ+-inkluzív filmben – ebből 117 (40 százalék) színesbőrű karakter volt.

De az idei jelentés szerzői azt is megjegyezték, hogy a 292 szereplő több mint fele kevesebb mint öt percet kapott a képernyőn.

A GLAAD az A24, az Amazon Studios, az AppleTV+, a Lionsgate, az NBCUniversal, a Netflix, a Paramount Global, a Sony Pictures Entertainment, a The Walt Disney Company és a Warner Bros. Discovery 2022-ben megjelent összes filmjét elemezte.

Eredményeik szerint a tavalyi filmekben szereplő LMBTQ+ karakterek közül 163 férfi, 119 nő és mindössze 10 nembináris karakter volt. A 163 férfi közül hat volt transznemű, a 119 nő közül pedig hét volt transznemű.

A GLAAD tanulmánya szerint bár a szám alacsony, mégis rekordot jelent a transzneműek filmes megjelenítésében. Hasonlóképpen, mindössze tizenegy fogyatékossággal élő LMBTQ+ karaktert azonosítottak, ami még így is rekordnak számít – de messze alulreprezentálja a közösséget.

A filmforgalmazók közül csak az A24, a Disney és az NBCUniversal kapott „jó” minősítést. Az elmúlt 11 évben, amióta a GLAAD készíti ezeket a jelentéseket, egyetlen filmforgalmazó sem kapott „Kiváló” minősítést.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin