Lifestyle

Hajápolási kisokos őszre

Nyáron a magas UV-sugárzás és a hőség miatt hajunk kifakul, ha pedig egy homokos tengerparton süttettük magunkat, akkor a sós víz miatt még hajszálaink hidratáltságát is elvesztettük. De hogyan is nyerhetjük vissza a hajunk egészségét ősszel, a nyaralás utáni időszakban? Erre kerestük a választ szakértőnk, Karajz Dávid segítségével.
 
hajapolas_01
 
Először is kezdjük az alapokkal. A haj szerkezetének 97%-a keratin 3%-a víz. Három rétegből áll: cuticula, kortex, és medula. A külső réteg lemezekből tevődik össze, amik egymásra simulnak, így eredményezve a haj fényességét, selymességét. A középső rétegben található a keratin, ami a haj rugalmasságáért és szerkezetéért felelős.

Ma már számos olyan termék van jelen a piacon, amivel otthon is egyszerűen tudjuk regenerálni hajunkat. Erre a célra most egy olyan professzionális termékcsaládot mutatok be, ami tökéletes megoldás lehet nyaralás után. A Schwarzkopf kifejlesztette a Sun Protect termékcsaládot, ami kifejezetten a nap által okozott károsodásokat teszi helyre. A termékek között találunk sampont, kondicionáló spray-t, pakolást, valamint egy olajos spray-t. Ezek mindegyike véd az UV-A és UV-B sugárzásoktól, E-vitaminnal és tápláló olajokkal dúsított, valamint Amino Cell Rebuild Complexet tartalmaz. Ez az anyag helyreállítja a haj belső szerkezetét úgy, hogy 9 aminosavból álló hajazonos keratint visz be a hajszálak szerkezetébe, így visszaállítja azok természetes erejét és elaszticitását.

Fodrászként azt javaslom, hogy ha nem is mindegyik terméket, de egy sampont és egy pakolást szerezzünk be otthonra, hiszen ahogy a szervezetünkben is fontos a ph-érték, a hajszálaknál sincs ez másképpen. A samponok általában lúgos kémhatásúak, amik segítik megnyitni a haj külső rétegét, hogy a hatóanyagok bejuthassanak a szerkezetébe. Ahhoz, hogy visszazárjuk a hámréteget, savas ph-értékű termékre van szükségünk, amit a pakolás képvisel. Nagyon fontos, hogy a pakolást 1-5 percig rajta hagyjuk a hajunkon, mert minél tovább marad fent, annál jobb hatást érhetünk el vele. Persze, ha mindent meg szeretnénk tenni annak érdekében, hogy szinte azonnal helyreállítsuk hajunk szerkezetét, akkor szárítás után még egy kondicionáló spray-t is ráfújhatunk, megszárítjuk a hajunkat és befejezésképpen egy csillogást biztosító olajos spray-t tehetünk rá. Utóbbival csak óvatosan, ha nem szeretnénk olyanok lenni, mint egy diszkógömb –  csillámokat tettek ugyanis bele.

Úgy gondolom, hogy rövid hajon nagyon hamar el tudjuk érni a kívánt hatást, mivel mi, pasik általában naponta vagy kétnaponta mosunk hajat. Az ilyen termékeket nem kell az idők végezetéig használni, hanem a későbbiekben visszaállhatunk a mindennapos használatra szánt samponhoz és pakoláshoz, mert ezekben nincs annyi plusz anyag, így idővel nem nehezítik el a hajat, és az nem zsírosodik tőlük. Ha valaki nemcsak sampont, hanem balzsamot is használ, én helyette mindig pakolást szoktam ajánlani, hiszen abban sokkal több hatóanyag van, mint a balzsamokban.

A Schwarzkopf Sun Protect termékeket fodrászoktól vagy interneten keresztül lehet megvásárolni, viszont ha egyszerűbb megoldást keresnél, akkor Gliss Kur Ultimate Repair szortimentjét ajánlanám, amit lakossági használatra fejlesztettek ki. Ez keratint tartalmaz, ami segít visszaállítani a haj szerkezetét. Ugyanazon az elven működik: megmossuk a hajunkat, majd rátesszük a pakolást. A különbség viszont nemcsak az árában van, hanem az összetételében is: a lakossági szépségápolási termékek általában sokkal több tartósítószert tartalmaznak, mint a professzionális anyagok.

Bármilyen szépségápolási termék mellett is döntünk, figyeljünk arra, hogy ne legyen benne szulfát, parabén, szilikonoktól mentes legyen, és lehetőleg ne az első helyen szerepeljen a parfüm benne, hiszen ezek mind allergén anyagok és nem tesznek jót sem bőrünknek, sem pedig hajunknak. Ha ezeket betartjuk, akkor nagyon hamar érezni fogjuk a termékek pozitív hatását.

Szerző: Karajz Dávid

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin