Nagyvilág

Ha meleg volt a pap 12 éves áldozata, élvezhette az erőszakot az egyház szerint

A kép csak illusztráció / fotó: Depositphotos

 

A lengyel katolikus egyház arra kéri a bíróságot, állapítsa meg egy pap kiskorú áldozatának orientációját, és hogy „örömét lelte-e az intim kapcsolatban”. Attól függetlenül kíváncsiak erre az egyházi elöljárók, hogy az áldozat mindössze 12 éves volt, amikor a visszaélések kezdődtek.

Janusz Szymik tavaly indított polgári pert a Bielsko-Żywiec Egyházmegye ellen, amely szerinte felelős az ellene az 1980-as években elkövetett visszaélésekért. Egy egyházi bíróság korábban az érintett papot – akit a lengyel adatvédelmi törvény értelmében csak Jan W. néven lehet megnevezni – már bűnösnek találta a Szymik ellen gyermekkorában elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. 2017-ben öt évre eltiltották a papi szolgálattól és arra kötelezték, hogy mindenkitől elzárva éljen.

Az Onet hírportál nemrég közzétette az egyházmegye válaszának egyes részeit Szymik polgári perére. A követeléseik között szerepelt egy szexológus szakértő bizonyítéka Szymik szexuális orientációjáról. Emellett azt is el akarják érni, hogy az áldozatot kérdezzék ki a paphoz fűződő szexuális kapcsolatáról, beleértve azt is, hogy „örömét lelte-e abban, hogy intim kapcsolatot tart fenn Jan W.-vel és hogy húzott-e hasznot ebből, beleértve az anyagi hasznot is”.

 

 

Az egyházmegye tagadja, hogy a szexuális kapcsolatot a pap kikényszerítette volna, álláspontjuk szerint az “önkéntes volt és kölcsönös előnyökön alapult” – áll az Onet által idézett dokumentumban. Hivatkoznak Jan W. egyházi pere során tett vallomására, amelyben azt állítja, hogy a szexuális kapcsolat Szymikkel csak 1987-ben kezdődött, nem pedig 1984-ben, ahogy az áldozat állítja.

Azzal is érvelnek, hogy bár Szymik ministráns volt, a közte és a pap közötti találkozókra a templomon kívül került sor. Továbbá mivel ezen szerintük Szymik önként vett részt, ezért a történtekhez az egyháznak nincs semmi köze, mert “nem kapcsolódtak Jan W. szolgálatához és a szexuális érintkezés nem a rábízott feladatok ellátása során történt”.

Ezen túlmenően is igyekszik eltolni magától a történteket az egyházmegye. Arra hivatkoznak, hogy az ügy jogilag elévült, és hogy a visszaélések a Bielsko-Żywiec Egyházmegye megalakulása előtt történtek, amikor Jan W. papíron a krakkói egyházmegye fennhatósága alá tartozott.

Az egyházmegye jogi beadványára reagálva Tomasz Terlikowski, a neves katolikus kommentátor botrányosnak nevezte az egyházmegye hozzáállását, amely szerinte szomorú bizonyítéka annak, hogy „az egyházmegye püspöke nem is ismeri annak az egyháznak a tanítását, amelynek pásztora kellene, hogy legyen”.

A Vatikán tavaly már fegyelmi büntetést szabott ki Tadeusz Rakoczy püspökre, az egyházmegye korábbi vezetőjére, amiért nem reagált a Szymik által már 1993-ban és 2007-ben is jelzett visszaélésekre. Szymik meg van győződve arról, hogy Jan W. rajta kívül másokat is bántalmazott.

2012-ben az akkori krakkói érsek, Stanisław Dziwisz is értesült a Jan W. által elkövetett visszaélésekről. Az érseket, aki egykor II. János Pál pápa magántitkára volt, korábban azzal vádolták, hogy nem vett tudomást a gyermekmolesztálásokról szóló bejenlentésekről, és kenőpénzt fogadott el azoktól, akiket a visszaélések elkövetésével vádoltak. Az ügyben Ferenc pápa vatikáni vizsgálóbizottságot is küldött Lengyelországba, mert nem bízott a lengyel egyházi vezetőkben, írta meg a történtekről a Wyborcza hírportál.

Jan W.-t majd csak 2014-ben távolította el a plébániájáról az egyházmegye új püspöke, Roman Pindel. A pap az egyházi bírósági ítéletnek megfelelően továbbra is elzárva él.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin