Nagyvilág

Fontos döntés született Japánban a transz jogok tekintetében

 

A sizuokai családjogi bíróság nemrég úgy döntött, alkotmányellenesnek minősül, ha egy transznemű személyt a nemi szervei eltávolítására köteleznek ahhoz, hogy a hivatalos irataiban megváltoztathassa a nemét – írja az AP.

A 48 éves Szuzuki Gen 2021-ben fordult bírósághoz azért, hogy legálisan megváltoztathassa a nemét az irataiban, operáció nélkül. Szuzuki azzal érvelt, hogy az operáció megkövetelése embertelen és alkotmányellenes. A bíróság most helyben hagyta a kérését, miszerint születéskor kijelölt női nemét férfira változtathatja műtéti beavatkozás nélkül is.

A döntést mérföldkőnek tekintik a japán LMBTQ aktivisták. Jelenleg ez a döntés korlátozottan számít precedens értékűnek, de ha egy hasonló ügy a legfelsőbb bíróság elé kerül, akkor országos precedenssé válhat.

A bíróság szerint a nemiszervek eltávolítása a reprodukciós funkciók visszavonhatatlan elvesztésével járna, és a műtét felveti a szükségesség a racionalitás kérdését, orvosi és társadalmi szempontból is. A bíróság azt is kimondta, a szexuális és nemi sokszínűség növekvő társadalmi elfogadottsága elavulttá teszi a gyermekvállalás lehetőségét kizáró műtétre vonatkozó követelményt, és ellentétes a befogadóbb társadalom megteremtésére irányuló globális törekvésekkel.

Szuzuki már gyerekkorában érezte, hogy a születésekor kijelölt nemével nem tud azonosulni. Végül 40 évesen döntött úgy, hogy hormonterápiába kezd és eltávolíttatja a melleit. A sajtóközlemény szerint Szuzukinak jelenleg van barátnője is.

Egy másik hasonló eset is folyamatban van, a legfelsőbb bíróság egy transznemű nő ügyében fog dönteni, várhatóan még idén decemberben.

Japánban felemás helyzetben vannak az LMBTQ közösség tagjai: a társadalmi elfogadottság egyre nő, a jogszabályokon azonban alig akarnak változtatni a konzervatív döntéshozók. Ugyan nemrég megszavazta a japán alsóház a szexuális kisebbségekről szóló törvényt, konkrét lépéseket azonban nem határoztak meg, ami miatt rengeteg kritikát kapott a kormány.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin