Kultúra

Finnország meleg témájú filmet jelöl a következő Oscar-díjra

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 90. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban.

Finnország esetében a jelölésért illetékes szervezet hétfőn jelentette be, hogy a nálunk Budapesten a 2. Humen Film Festival keretében megtekinthető Tom of Finland című alkotást jelölik.

Finnország egyik leghíresebb alakja még művésznevében is hazáját idézi. A Tom of Finland néven alkotó Touko Valio Laaksonen (1920-1991) ikonikus figurája a queer kultúrának. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt körülbelül 3500 rajzot készített, szereplői pedig rendre hipermaszkulin férfiak. A művészettörténészek ma már a homoerotikus képzőművészet legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, pedig 19 éves korában csak saját szórakoztatására kezdett rajzolni.

A második világháborúban is szolgáló Laaksonennek karrierje során a cenzúrával is meg kellett küzdenie, mire a meleg mainstream csúcsára érve saját kiadót hozhatott létre műveinek. Életéről most az egyik legsikeresebb finn rendező, a csak kasszasikereket jegyző Dome Karukoski készített egészestés mozifilmet.

A film trailere:

Cikkünk egy több, mint tíz éve Budapesten élő finn galériásról ide kattintva, interjúnk arról, hogy milyen Finnországban melegként felnőni pedig ide kattintva olvasható el.

Previous post

Elhunyt Dean Eastmond, a fiatal meleg újságíró

Next post

8 homoerotikával foglalkozó művész, akiket érdemes követni