Hírek

A Feröer-szigeteken is házasodhatnak az azonos nemű párok

A Dánia fennhatósága alá tartozó, de független kormányzással rendelkező szigetcsoport vezetői tegnap szavaztak a házassági egyenlőség kérdésében.

faroe-islands-8

A parlament képviselői 19-14 arányban szavazták meg a döntést. Az Atlanti-óceánban, félúton Norvégia és Izland között található, vulkanikus szigetekből álló Feröer lett ezzel az utolsó északi ország, ahol bevezették az egyenlő házasságot.

2012-ben, amikor Dániában hasonló döntést hoztak, felmerült a kérdés, hogy ebben a tekintetben miért ne lehetne érvényes a törvényük a Feröer-szigeteken is – azonban mivel a dán jogszabály szerint akár egyházi esküvőt is tarthatnak az azonos nemű párok, a feröeri vezetés akkor még aggódott, hogy ez utóbbi kitétel nem tetszene annyira a helyieknek. Így aztán egyelőre a jelenlegi törvény alapján is csak polgári esküvőre van lehetőségük az azonos nemű pároknak.

2014-ben felmerült, hogy terjesszék ki a dán törvényt a szigetekre is, de ezt a parlament 20-11 arányban leszavazta annak ellenére, hogy egy akkor készített felmérés szerint a Feröer-szigetek lakosságának körülbelül kétharmada támogatta a házassági egyenlőséget.

Mondjuk úgy, Feröer nem rossz hely: a szexuális orientáción alapuló munkahelyi diszkrimináció elleni törvényt 2006-ban vezették be, tavaly pedig megválasztották az ország első nyíltan meleg képviselőjét is.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin