Színes

Férjhez ment a volt bencés szerzetes, akit az előző pápa szentelt pappá

fotó: dpa

 

Pénteken München polgármestere, Dieter Reiter előtt mondta ki az igent az egykori bencés szerzetes. A 67 éves Anselm Bilgrit negyven évvel ezelőtt az a Joseph Ratzinger szentelte pappá, aki később XVI. Benedek néven foglalta el a pápai trónt.

Bilgri a tavalyi év végén vált ismertté hazájában, amikor elhagyta a római katolikus egyházat, és áttért a sokkal liberálisabb ókatolikusokhoz. Nem sokkal később nyilvánosan coming outolt, és ekkor beszélt arról, hogy évek óta egy férfival, egy 40 éves menedzserrel él, akinek tavaly, megismerkedésük 11. évfordulóján kérte meg a kezét

Korábban bencés szerzetesként sokáig küzdött az orientációjával, amit csak azután tudott elfogadni, hogy otthagyta a kolostort. Mégsem a férje az oka, hogy Bilgri hosszú évtizedek után hátat fordított a római-katolikus egyháznak, számol be róla a német Die Zeit hetilap. Úgy érezte, elvesztette a türelmét az egyházzal szemben.

“Ahogy sokak számára, úgy számomra is mélységesen felkavaró volt az, ahogy az egyházon belüli szexuális zaklatásokat kezelik. De nem csak ez: egyszerűen semmi sem történik, még ha a reformokra való felhívások egyre hangosabbak is. A szinódusi út (a német egyházon belüli reformerek) ezen nem fog változtatni. Meggyőződésem, hogy ez nem más, mint egy vitacsoport azzal a mottóval, hogy legalább beszéljünk a dolgokról. Róma nem hiába hagyta már nem egyszer figyelmen kívül, hogy mi lesz ebből.”

 

A járványügyi korlátozások miatt most pénteken rajtuk kívül csak a két tanú volt jelen a házasságkötő teremben, de a szertartást élőben közvetítették az interneten.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb