Nagyvilág

A német parlament elfogadta a jogi nem megváltoztatását egyszerűsítő törvényt

 

Csaknem egy évig tartott a német parlamentnek, de most elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely alapján a nagykorú személyek a saját önazonosságuknak megfelelően szabadon megváltoztathatják a nevüket és a jogi nemüket – írja a Human Rights Watch.

Az új törvény augusztustól lép érvénybe, és a több mint negyvenéves, 1980 óta létező „Transzszexuális törvényt” (Transsexuellengesetz) váltja fel. A jelenleg érvényben lévő törvény ugyanis megköveteli, hogy a transznemű emberek két szakértőtől csatoljanak véleményt, amely szerint „nagy a valószínűsége”, hogy nem fogják meggondolni magukat a nemük jogi megváltoztatása után.

Németország korábban már érvénytelenítette a törvény azon részét, amely nemi megerősítő műtéthez kötötte a jogi nem megváltoztatását.

Az új törvény értelmében a transznemű és nembináris emberek az anyakönyvi hivatalban egy egyszerű nyilatkozattal megváltoztathatják a nemük megjelölését és a keresztnevüket. Nem lesz szükség szakértői véleményekre vagy orvosi igazolásra. A kérelmező többféle megjelölés közül választhat – férfi, nő vagy „egyéb” -, de úgy is dönthet, hogy egyáltalán nem jelöl meg nemet.

Kiskorúak esetében az eljáráshoz szülői beleegyezés szükséges, ennek hiányában a kiskorú családügyi bíróságon is kérvényezheti a szülői döntés felülbírálását.

A Szövetségi Családügyi, Idősügyi, Nőügyi és Ifjúsági Minisztérium 2017-es jelentése szerint a kérelmezők elmondták, hogy a jelenlegi törvényben megjelölt szakértői jelentések megszerzéséhez a gyermekkorukból és szexuális múltjukból származó lényegtelen részleteket kellett felfedniük, és még fizikai vizsgálatoknak is alá kellett vetniük magukat. A minisztérium megállapította, hogy a jogi eljárás akár 20 hónapig is eltarthat, és átlagosan 1868 euróba (kb. 736 000 forintba) kerül.

Egyre több ország szünteti meg a nem jogi elismerésének bürokratikus és megterhelő követelményeit, beleértve az orvosi vagy pszichológiai értékelést is. Olyan országok, mint Argentína, Belgium, Dánia, Írország, Luxemburg, Málta, Norvégia, Portugália, Spanyolország vagy Uruguay egyszerű, önbevalláson alapuló, adminisztratív úton történő eljárást biztosítanak a nem megváltoztatásához.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin