Nagyvilág

Európai Bíróság: Bulgáriának biztosítania kell a szivárványcsaládok iratait

fotó: HayDmitriy

 

Az Európai Unió Bírósága a mai napon adta ki a főtanácsnoki véleményt a C-490/20. számú ügyben. Ez alapján Bulgáriának ki kell állítania egy azonos nemű házaspár gyermekének személyazonosító iratait.

A Reuters beszámolója szerint a házasságban élő, bolgár és angol származású két nő gyermeke Spanyolországban született, ahol a hatóságok mindkettőjüket feltüntették szülőként a születési anyakönyvi kivonatban.

Csakhogy Bulgária, amely nem engedélyezi az azonos nemű párok házasságát, megtagadta, hogy a bolgár anyakönyvi kivonatban mindketten ugyanúgy anyaként szerepeljenek, mint a spanyolban. Az anyakönyvi kivonatot azért igényelte a házaspár, hogy a gyermeknek bolgár – azaz szintén uniós – személyazonosító okmányai lehessenek.

Az illetékes szófiai önkormányzat arra kérte a csak V.M.A. monogrammal hivatkozott bolgár nőt, hogy a születési anyakönyvi kivonathoz nevezze meg a biológiai anyát, mert a bolgár dokumentumban csak anya és apa rovatok szerepelnek, és mindkettő csak egy nevet tartalmazhat. Amikor V.M.A. ezt nem kívánta megtenni, a hatóság a hiányzó adatokra, valamint a Bulgáriában nem létező egyenlő házasság miatt megtagadta a születési anyakönyvi kivonat kiállítását.

Az Európai Unió legfelsőbb igazságszolgáltatási szervének részéről eljáró Juliane Kokott főtanácsnok véleménye szerint azonban amennyiben a gyermek bolgár állampolgár, akkor Bulgária köteles olyan személyazonosító okmányokkal vagy utazási iratokkal ellátnia, amely a házaspár mindkét tagját szülőként ismeri el, hogy mindketten jogosultak legyenek vele az egyéni utazásra. Bulgária akkor utasíthatja el a spanyol dokumentum alapján történő kiállítást, ha helyette a hatályos nemzeti családjogi törvénynek megfelelő iratot is képes kiállítani – azaz anyaként nem, de szülőként mindenképp köteles mindkét nőt elismernie.

Az Európai Unió 27 tagállama egymástól eltérő módon szabályozza az egyenlő házasságot és az azonos nemű párok gyermekvállalását. Kokott főtanácsnok ezért az indoklás bevezetésében javasolja, hogy a tagállamok találjanak közös megoldást az egyes államok nemzeti identitása, valamint a gyermekek és szüleik szabad mozgásának joga között.

 

 

Az LMBTIQ-szabadság zónájává nyilvánították az európai parlamenti képviselők az Uniót

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin