Hírek

Európa nagy lépéssel került közelebb az egyenlő házassághoz

Történelmi jelentőségű döntést hozott ma az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban. Kimondták, hogy sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. paragrafusát, hogy vannak országok, ahol nem léphetnek semmilyen fajta hivatalosan elismert kapcsolatba az azonos nemű párok.

A bíróság a precedensértékű döntést annak kapcsán hozta meg, hogy több olasz pár perelte Olaszországot, mert szerintük is az európai alapjogokba ütközött, hogy nem élhetnek legalább az állam által elismert élettársi kapcsolatban, ezáltal nem élhettek annyi joggal, mint a különböző nemű párok.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke idén tavasszal házasodott össze belga partnerével. Luxemburgban 2015. január elsejétől törvényes az azonos nemű párok házassága.
Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke idén tavasszal házasodott össze belga partnerével. Luxemburgban 2015. január elsejétől törvényes az azonos nemű párok házassága.

Mivel Európában nincsen precedensjog – ez elsősorban az Amerikai Egyesült Államokra jellemző -, ezért a döntés nem jelenti, hogy automatikusan az összes olyan országban be kell vezetni az élettársi kapcsolatot, ahol még nincs. Viszont ezután ha például egy szlovák azonos nemű pár beperli Szlovákiát, mert nem ismeri el a kapcsolatukat, akkor nagy valószínűséggel nyerni fognak, Szlovákiának pedig kártérítést kell fizetnie.

Ez történt most Olaszországgal is, az állam az alpereseknek fejenként 5 ezer eurót lesz köteles fizetni, valamint a perköltségeket is. A gyakorlatban ez oda vezethet, hogy ha sokan perelnek, az államoknak előbb-utóbb elegük lesz az állandó pereskedésből/kártalanításból, és elfogadják a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Külön érdekesség, hogy a bíróság döntése nem az Európai Unióra, hanem az Emberi Jogok Európai Egyezményének 47 aláíró országára terjed ki, így például Oroszországra és Törökországra is. Európában még sok helyen nem fogadja el az állam az élettársak kapcsolatát, például Lengyelországban és Görögországban sem.

Arról, hogy az Európai Unióban hogyan áll jelenleg a meleg és leszbikus párok helyzete, ide kattintva olvashattok összefoglalót.

Forrás: Index

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin