Nagyvilág

Halogatják a szexualitásuk miatt elbocsátott brit veteránok kárpótlását

Joe Ousalice-tól a kitüntetéseit is elvették. Ezeket már visszakapta, kártérítést viszont továbbra sem kapott. Fotó: Joe Ousalice

Tavaly a brit miniszterelnök, Rishi Sunak hivatalosan is bocsánatot kért azoktól a veteránoktól, akiket korábban a hadsereg a szexuális orientációjuk miatt bocsátott el. A katonák harca azonban itt nem ért véget, mivel azóta sem kaptak kompenzációt az államtól – írja a BBC.

Egyikük a 73 éves Joe Ousalice, aki 1976-tól 1993-ig rádiós volt a haditengerészetnél, és harcolt a Falkland-szigeteki háborúban. 18 éves szolgálata alatt számos kitüntetést kapott, de közben többször vizsgálták homoszexualitás gyanúja miatt és végül elbocsátották biszexualitása miatt, melyről beszámolt a káplánnak. Minden kitüntetését elvették, és mivel nem teljesítette a 22 év szolgálatot, nem volt jogosult a veteránok nyugdíjára sem, teljesen bevétel nélkül maradt.

A brit kormány 50 millió fontot szán a kompenzációra, bár hogy mikor és hogyan fizetik ki a károsultakat, továbbra sem tudni. Ousalice szerint ez az összeg nagyon alacsony.

A legtöbb veterán, akit az egészen 2000-ig érvényben lévő homofób szabályzat miatt elbocsátottak a seregből, ma már idős ember és egészségügyi problémákkal küzd. Ousalice-t is rákkal diagnosztizálták, attól tart, nem fogja megkapni a kompenzációt halála előtt.

„Ez tulajdonképpen az utolsó csatám, és a Védelmi Minisztériummal vívom” – nyilatkozta a BBC-nek.

A Fighting with Pride szervezet 2020-ban benyújtott egy javaslatot a kormánynak a kompenzáció mikéntjével kapcsolatosan, és tavaly újra tanácsot adtak nekik, ám továbbra sem történik semmi az ügyben. Az idő pedig az idős LMBTQ veteránok ellen dolgozik.

A kormány egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „amint lehet”, közzéteszik a kompenzáció mértékét és módját, addig is az érintett volt katonák az ügynek szentelt kormányzati weboldalon jelezhetik igényüket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin