Itthon

Eltűnhetnek a queer könyvek a Libri polcairól több üzletben is

 

A Libri azt fontolgatja, hogy a gyermekvédelminek nevezett törvény betartása érdekében boltjainak több mint feléből teljesen kivonja az LMBTQ témát megjelenítő könyveket, függetlenül attól, hogy gyermekeknek vagy felnőtteknek szólnak-e – írja a Telex.

Mióta a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány bevásárolta magát a Libribe, folyamatosan lehetetlenítik el az LMBTQ tartalmakat a könyvesboltjaikban. Májusban Papp Dóra írónő panaszkodott, hogy ifjúsági regényeit levette a gyermekirodalom polcról a könyvesbolthálózat. Országos felháborodást keltett az a lépésük is, hogy elkezdték befóliázni az ilyen témájú, vagy egyszerűen csak LMBTQ szereplőket is tartalmazó könyveket. Emiatt még külön honlapot is indítottak aktivisták a fóliás olvasmányoknak.

A Libri azonban úgy tűnik, nem elégszik meg a fóliázással. A Telex birtokába jutott információk szerint a boltlánc azt fontolgatja, hogy minden olyan boltból száműzi az ilyen könyveket, amelyek iskola vagy templom 200 méteres körzetében találhatók. A „gyermekvédelmi” törvény szerint ugyanis semmilyen, LMBTQ témát akár csak marginálisan érintő könyvet nem lehet oktatási és vallási intézmények közelében árusítani.

A Libri 56 boltjából a Telexhez eljuttatott lista szerint 30-at érinthet a törvény. Ezek többsége ráadásul frekventált helyen található, nagy forgalmú üzlet. Több vidéki üzlet is érintett, számos városban csak egyetlen Libri könyvesbolt található, ami azt jelentené, hogy ezekben egyáltalán nem forgalmaznának LMBTQ tartalmú könyveket.

A törvény homályosan fogalmaz, betartatása is szelektív

A jogszabály egyébként úgy szól, hogy „nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.” 

Ha a szexualitás öncélú ábrázolását a könyvesboltok valóban komolyan vennék, a világirodalom jelentős részét nem forgalmazhatnák iskolák közelében – beleértve a klasszikusok egy részét is. Az eddigi fogyasztóvédelmi büntetési gyakorlatból azonban sokkal inkább úgy tűnik, hogy valójában csak a homoszexualitást, illetve LMBTQ karaktereket ábrázoló könyvekkel van baja a hatóságnak.

A Libriből származó belső információ szerint a hálózat valóban arra készül, hogy levegye ezeket a könyveket az érintett boltok polcairól, a Telex megkeresésére azonban kitérő választ adtak csak.

Amennyiben a fogyasztóvédelem további büntetéseket szab ki, elképzelhető, hogy más könyvesboltok is rákényszerülnek a lépésre. A Líra 83 könyvesboltjának több mint fele érintett például. Nyáry Krisztián, a cég kreatív igazgatója szerint az eddigi bírságolási gyakorlatból az látszik, hogy a hatóságok szelektíven alkalmazzák a törvényt. A betű szerinti betartatás ugyanis tényleg azt jelentené, hogy egy-egy könyvesbolt kínálatának felét le kellene venni a polcról.

„Egyelőre Szapphóért nem jár büntetés, de nem tudni, holnap jár-e” – mondja Nyáry. A Líra egyelőre nem készül arra, hogy levegye a polcairól a könyveket, és fóliázni sem fóliáznak – ez utóbbiért kaptak 12 millió forintos bírságot nemrég.

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin