Itthon

„Gyermekvédelem”: Leveszi a Libri az ifjúsági polcról Papp Dóra regényeit

Fotó: Papp Dóra, Facebook

A 94. Ünnepi Könyvhét előtt Papp Dóra ifjúsági író telefonhívást kapott a kiadójától, miszerint a Libri leveszi az ifjúsági polcról a regényeit és átteszik a felnőtt kategóriába. Ezt maga az írónő jelentette be a Facebook-oldalán. Az ok: a „gyermekvédelminek” csúfolt, valójában az LMBTQ-közösség ellehetelenítésére létrehozott törvény.

2015-ben dedikáltam először a Ciceró Könyvstúdió standjánál, amikor megjelent a Tükörlelkek ifjúsági regényem első része – öt nap múlva ünnepeljük a nyolcadik születésnapját, és azt, hogy ezalatt az idő alatt négy kiadást ért meg. Nyolc éve kapom a csodálatos visszajelzéseket az olvasóktól, szülőktől, tanároktól, mi mindenben segített nekik a könyv. Nyolc éve van ott többek között a Libri könyvesboltokban az ifjúsági irodalom kategóriában, hogy a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét – ez a korszak most lezárul. A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem – Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) – a két évvel ezelőtt hozott gyermekvédelmi jogszabálynak csúfolt valami miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető. Papp Dóra

A melegellenes törvény apropóján a Meseország mindenkié kötet után újabb, gyerekeknek szóló irodalmi alkotást vettek célkeresztbe. Papp Dóra értetlenül áll az eset előtt, különösen mivel a kiadója más, LMBTQ témájú könyveket is kiad, mégis csak az ő regényeit nem fogja a Libri 18 év alattiaknak árusítani.

„Viki, Martin, Jeremy, Killian – ők a karaktereim, a gyermekeim, és szeretem őket minden botlásukkal együtt. Ők nem férnek bele az állítólagos gyermekvédelmi törvénybe. Meg a nagy lóf*szt, azt. Ez itt, kérem, háború, amit a magyar kiadók és szerzők ellen indítottak, így, az Ünnepi Könyvhét előtt bő egy héttel” – reagált az írónő a döntésre.

Minden hazai LMBTQ-szerzővel ez történik

Becca Prior, aki LMBTQ témájú romantikus regényeket ír, a Diétás Magyar Múzsa oldalán úgy reagált a hírre, hogy ez az eset nem egyedi, csupán többnyire csendben hallgattatják el a könyvesboltok az ilyen témájú könyvek íróit. „Hozzá kell tennem, hogy a melegirodalmat és azon belül sok szerző könyveit már korábban, hazug indokkal kitették a könyvesboltokból. Az enyémeket például azzal, hogy túl sok cím van a könyvesboltokban, így a kevésbé fogyókat visszáruzzák”írja a hozzászólásában.

Az írónő azzal folytatta a bejegyzését, hogy a kiadók az ilyen típusú könyveket eleve elrejtik az olvasók elől, a vidéki és a kisebb pesti üzletek csak 3 példányt kapnak. Így csak az találja meg, aki kifejezetten keresi. Három hónap után pedig vissza kell küldeniük azokat a könyveket a raktárba, amelyekből 5-nél kevesebb példány elérhető az üzletben. „Szóval megfuttatnak, de esélyed sincs, hogy a könyveid elérhetőek legyenek a boltokban. Pár évvel ezelőtt a friss megjelenések között, gúlába pakolták a könyveinket a bejáratnál, aztán ez szép lassan megszűnt. Nem most, nemcsak Papp Dórával történik ez, hanem minden hazai LMBTQ-szerzővel” – mondja Becca Prior.

A Libribe egyébként 30%-os részesedéssel bevásárolta magát a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), még 2021-ben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin