Itthon

Szivárványos szék, honlap a fóliázott könyveknek és német focidrukkerek

fortuna düsseldorf
Fotó: Jörg Zschoche, Bild

Sok minden történt az elmúlt napokban Magyarországon. A Telex újságírója például arról értesült, hogy a többszörösen újrafestett, majd elszállíttatott ferencvárosi pad helyére valaki egy szivárványos széket tett ki a Tompa utcában.

Az ismeretlen művész az eredeti padon is olvasható nyitottszabad és boldog jelszavak mellé azt is felfestette, hogy „Aki elviszi (vagy aki lefesti), az buzi!”

Baranyi Krisztina polgármester is posztolt a székről, azt ígérve, hogy miután a festési pályázat lezárul, gyorsan pótolni fogják a padot az eredeti helyszínen.

Azt is hozzátette, hogy ugyan az önkormányzat sem tudja, ki helyezte ki a széket, „örülünk, hogy továbbra is teret adhatunk a civil aktivizmusnak és a lakóink nyitottak a társadalmi párbeszédre”.

Honlap a lefóliázott könyveknek

Szeifert Natália író kezdeményezésére honlap indult a homofób propagandatörvény miatt lefóliázott könyveknek – írja a HVG.

A folianelkul.com oldalon olyan könyvek szerepelnek, melyek 18 év alattiaknak szólnak és akár csak marginálisan is bemutatnak LMBTQ karaktereket – a törvény szerint ezeket a könyvesboltok csak fóliába csomagolva árulhatják.

Nemrég a hatóságok 12 millió forintra büntették a Líra kiadót egyetlen könyv miatt. A törvény azonban nem ad egyértelmű útmutatást arra, hogy mit is kell befóliázni, akad olyan író, akinek LMBTQ szálat vagy karaktert egyáltalán nem tartalmazó könyveit is befóliázták.

A most indult honlap lehetőséget biztosít arra, hogy a boltokban befóliázott könyvekbe bele lehessen olvasni, és egy kereshető adatbázis is készülőben van.

A német focidrukkerek nem kérnek a magyar homofóbiából

Hétfőn tartották a  Fortuna Düsseldorf és a Puskás Akadémia meccsét az ausztriai Freistadtban. A német csapat szurkolói már a mérkőzés előtt sem örültek a magyar ellenfélnek. „Nem titok, hogy ez a klub még csak közelítőleg sem felel meg a Fortuna Düsseldorf által képviselt értékeknek. Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által alapított klub egy autokrata, antidemokratikus és intoleráns világnézetet szimbolizál. Ez a klub nem más, mint a korrupció terméke” idézi a Telex a düsseldorfi ultrák nyílt levelét.

A meccsen aztán egy transzparenst is kifüggesztettek, melyen a Fortuna fans against homophobia (Fortuna-szurkolók a homofóbia ellen) szöveg olvasható.

A meccset egyébként a Puskás Akadémia elvesztette, a Fortuna 5:0-ra győzött.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin