Színes

Először láthattak melegcsókot a tévénézők Szingapúrban

A tévé és a streaming nagyon eltérő Szingapúrban – jelenet a helyi gyártású Summerdaze című rövidfilmből

 

Valószínűleg először láthattak a tévében azonos nemű csókot a szingapúri nézők két vállalkozó kedvű férfinek köszönhetően. A városállam médiahatósága tiltja a tévékben és a rádiókban „a homoszexuális életmód népszerűsítését”, ezt felhasználva pedig minden LMBTQ témát eltüntetnek – az élő tévéközvetés viszont kifogott a cenzorokon.

Egy helyi hírcsatorna épp a téli olimpia nyitóceremóniájáról számolt be élőben egy pekingi bárból, amikor a háttérben feltűnt két férfi:

 

 

A cenzorokat kijátszó jelenet villámsebesen terjedt a városállamban, az eredetileg a TikTokra feltöltött képsorokat eddig 1,3 millióan látták. Míg az élő tévéközvetítés felett nincs hatalmuk, mire a bejelentkezés felkerült a Channel News Asia videótárába, addigra a csókot már ki is gyomlálták a hatóságok.

LMBTQ-aktivisták szerint a képsorok és az arra adott pozitív reakciók jól mutatják, mennyire elavultak a szingapúri törvények. „Szingapúr fejlett országnak számít, de az LMBT-jogok terén nagyon elmaradottak vagyunk” – mondta Jean Chong, a Sayoni nevű LMBT-jogi szervezet társalapítója a Guardiannek. Az elavult törvényeket annyira komolyan veszik a hatóságok, hogy a cenzúrát még Barack Obama sem úszta meg, amikor 2016-ban az Ellen DeGeneres Show-ban a névadó műsorvezetőt példaképnek nevezte.

Benjamin Xue, a Young Out Here nevű, LMBTQ fiatalokat támogató csoport társalapítója szerint az ilyen jellegű cenzúrával ma már nem ellenőrizhető a fiatalabb generációk által fogyasztott média. Ők ugyanis nem tévét néznek, hanem a YouTube-ot és a többi online streaming-szolgáltatást használják. Hozzátette, hogy szerveztük 15 éves működése alatt megtapasztalták, hogy jelentősen megváltozott a fiatalok hozzáállása. „Manapság sokkal fiatalabban coming outolnak és sokkal biztosabbak az identitásukban – különösen a transz és nembináris fiatalok”.

Az online média és a főleg az idősebb generáció által nézett helyi televíziók közötti szakadék azonban azzal a kockázattal jár, hogy felerősíti a véleménykülönbségeket. Xue szerint ez ahhoz vezet, hogy a fiatalok szüleik és nagyszüleik egyszerűen már nem ugyanazt a valóságot látják.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin