Hírek

Élő adásban házasodott össze az első azonos nemű pár Costa Ricán

Helyi idő szerint ma éjféltől hivatalosan is házasodhatnak az azonos nemű párok Costa Ricán.

A döntés előzménye, hogy 2018 januárjában az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága – amely húsz országot felügyelő igazságügyi szervezet – kötelezte tagországait, hogy törvényesítsék az azonos nemű párok házassághoz való jogát. Hét hónapra rá a Costa Rica-i legfelsőbb bíróság is határozott: 2020-ig törvényt kell hozni a házassági egyenlőségről. A bíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a közép-amerikai országban tiltott az azonos nemű párok házassága.

 

Costa Rica a világ és Közép-Amerika térképeken

 

A közép-amerikai ország törvényhozása és kormánya, az élen a 2018-ban megválasztott Carlos Alvarado elnökkel igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az alkotmányellenes helyzet minél előbb megoldódjon. A május 26. dátum már egy ideje tudható volt, eddig kaptak türelmi időt a hivatalok, hogy azonos nemű párok házasodási igényét is fogadni tudják.

Akadtak párok, akik türelmetlenül várták a nagy napot, de közülük is kiemelkedik Daritza Araya és Alexandra Qu Castillo, akik néhány perccel éjfél után mondták ki a boldogító igent. A San Isidro de Herediában megtartott, szűk körű esküvőt – amely során az őket összeadó hölgy a járvány miatt arcmaszkot viselt – élőben közvetítte a televízió és a közösségi médiában is nyomonkövethető volt, köszönhetően a Sí Acepto nevű szervezetnek, amely évek óta küzdött a házassági egyenlőség megvalósulásáért.

 

Daritza és Alexandra | Fotó: AFP

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin