Nagyvilág

Ellenzik a meleg katonák büntetését a koreai jogvédők

Dél-Korea
Fotó: Daniel Bernard, Unsplash

 

Dél-Korea Nemzeti Emberi Jogi Bizottsága véleményt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben a katonai büntetőtörvénykönyv alkotmányellenességét taglalják. A törvény ugyanis bünteti a homoszexualitást a hadseregben – közölték a szervezet tisztviselői.

Az 1962-ben felülvizsgált katonai büntetőtörvény tiltja az azonos nemű kapcsolatot a katonák között, akik többnyire férfiak. A cikkely a katonák közötti „anális közösülésért” és „illetlen cselekményekért” maximálisan két év börtönbüntetést ír elő. A törvény hatálya kiterjed a katonák magánéletére: akkor is büntethetőek, ha eltávozáson létesítenek szexuális kapcsolatot egy polgári személlyel. Dél-Koreában kötelező a sorkatonaság, amelynek hossza fegyvernemtől függően 18-21 hónap.

A vitatott törvényt jelenleg vizsgálja az Alkotmánybíróság, miután 12 beadványt nyújtottak be ellene.

Az emberi jogok állami felügyelőszervezete közölte, hogy átadta a következtetését az Alkotmánybíróságnak, miszerint a jelenlegi törvénykönyv sérti a meleg katonák egyenlőséghez, magánélethez és a szexuális választási lehetőséghez való jogát.

A bizottság azt is elmondta, hogy a paragrafus elvont és kétértelmű szavakat használ anélkül, hogy konkrétan leírná a bűncselekmény elemeit, ami ellentétes a büntetőjog azon elvével, miszerint a bűncselekményeket megfelelő bizonyossággal és pontossággal kell meghatározni.

A jogvédő szervezet 2010-ben is hasonló véleményt nyújtott be a kérdésben az Alkotmánybírósághoz.

Ez év áprilisában a legfelsőbb bíróság két katona javára hozott határozatot, miután 2016-ban a katonai büntetőtörvénykönyv alapján elítélték őket szexuális kapcsolat létesítéséért. Dél-Korea jelenlegi elnöke, Jun Szogjol azonban támogatja a tiltás fenntartását, „szexuális erőszak megelőzésére” hivatkozva.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin