Nagyvilág

Szöulban tartották Ázsia egyik legnagyobb pride felvonulását

fotó: Seoul Queer Culture Festival / sqcf.org

Mintegy 150 ezren gyűltek össze szombaton Szöul központjában az éves pride felvonulásra, amely az egyik legnagyobbnak számít Ázsiában. A Szöuli Queer Kulturális Fesztivál idén ünnepelte a 25. évfordulóját.

A Szöul fő tömegközlekedési csomópontjait körülvevő területek megteltek szivárványos ruhákat és sminket viselő résztvevőkkel, és sokan a hagyományos szivárványos kiegészítők mellett narancsságra lufikkal érkeztek – ez ugyanis az idei fesztivál színe. A szervezők közleménye szerint a narancs a vörös és a sárga közötti átmenetet szimbolizálja a színskálán. “Nem tartozik sehová, hanem önállóan létezik, a mi queer létezésünkhöz hasonlóan.”

Ahogy a városban tartott nagy létszámú rendezvények, úgy a pride fesztivál is mindig a városháza előtti teret használta helyszínként, az utóbbi két évben azonban a szöuli önkormányzat ezt nem tette lehetővé a queer fesztivál számára.

Szöul konzervatív polgármestere, O Szehun „személy szerint nem tud egyetérteni a homoszexualitással”, de a városi hatóságok mindig arra hivatkoznak – kizárólag a pride estében -, hogy a helyszínt már más rendezvény miatt lefoglalták ugyanarra az időpontra. A mindenki számára átlátszó kifogások azonban épp ellentétes hatást érnek el: a felvonulás csak még láthatóbbá válik a helyiek számára, mert a rendezvény így a városháza körüli terület helyett a belvárosi utcákban haladt.

A pride szervezői szerint három másik, a szöuli önkormányzathoz tartozó helyszínnek, köztük a szöuli történeti múzeumnak is megtiltották, hogy a queer fesztiválhoz kapcsolódó eseményt fogadjanak be, mivel az „társadalmi konfliktust okozhat”, írja a Korea Times.

fotó: Seoul Queer Culture Festival / sqcf.org

Az országban semmilyen formában nem ismerik el a törvények az azonos nemű párok kapcsolatát, így se házasságkötésre, se élettársi kapcsolat létesítésére nincs lehetőség. Ráadásul az érvényben lévő jogszabályok nem tartalmazzák a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció tilalmát sem.

Dél-Koreában a különböző LMBTQ-fesztiválok gyakran kerülnek evangéliumi keresztény csoportok célkeresztjébe, akik időnként vizes palackokat dobálnak a pride felvonulókra, szóban gyalázzák őket, vagy megpróbálják a menet útját akadályozni azzal, hogy az úttestre fekszenek.

Idén néhány száz méterre a pride felvonulástól a keresztény ellentüntetők az azonos nemű párok házasságát elítélő táblákat tartva tiltakoztak, valamint azzal a felirattal, hogy “a vérrel és verejtékkel felépített ország a homoszexualitás miatt omlik össze”.

„Azért ellenezzük a homoszexualitást, mert azt akarjuk, hogy ezek, akik »homoszexuálisnak« tartják magukat, igazán boldogok legyenek, ha elfogadják Isten útját, amely csak egy férfi és egy nő egyesülését teszi lehetővé” – mondta az AFP-nek Csang Mijong, egy 65 éves ellentüntető.

Keresztény ellentüntetők a 2024-es szöuli pride közelében / fotó: Yonhap

A világon a legalacsonyabb, 0,72-es termékenységi rátájával bíró Dél-Koreában történelmi mélységben van a születések száma, és emiatt többen az LMBTQ közösséget hibáztatják. A homoszexualitást keresztényi meggyőződésből ellenző parlamenti elnök, a korábbi oktatási miniszter Kim Dzsipjo szerint a leszbikus nők és meleg férfiak “meggyógyítása” után újra több gyerek születne. Az idei pride elleni tiltakozás plakátja is az átnevelő terápiákat reklámozta.

Dél-Korea 52 milliós lakosságának közel negyede keresztény, és ezek a hívők jelentős politikai bázist jelentenek a politikusok számára. A szexuális orientáción történő diszkriminációt tiltó törvények elfogadására tett kísérletek 2007 óta nem valósulnak meg, mivel a törvényhozók a konzervatív és vallási szervezetek nyomása alatt állnak. „Nem lenne túlzás azt állítani, hogy a szexuális kisebbségek emberi jogai a koreai társadalomban visszafejlődtek, ahelyett hogy megfelelnének a globális normáknak” – mondta a Szöuli Queer Kulturális Fesztivál egyik szervezője.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin