Nagyvilág

Igazságot szolgáltatott a bíróság két meleg katonának Dél-Koreában

Azért ítélték őket börtönbüntetésre, mert egy eltávozás során, egy magánlakásban lefeküdtek egymással.

 

Dél-Korea 620 000 fős hadsereget tart fenn, ennek legfőbb oka, hogy Észak-Koreával technikailag a mai napig háborúban áll – az 1950-1953 közötti háború fegyverszünettel, nem pedig békeszerződéssel ért véget.

Emiatt az országban kötelező és nagyon komolyan vett sorkatonai szolgálat vonatkozik a 18 és 28 év közötti férfiakra, amelynek időtartama legalább 18 hónap. A katonai büntető törvénykönyv az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot bünteti, amennyiben egyik vagy mindkét fél katona, függetlenül attól, hogy az aktus beleegyezésen alapult és katonai létesítményen kívül történt.

Ez a paragrafus az eltávozáson lévő kiskatonákat a polgári életben is bünteti, mindez pedig nem elméleti veszély: az elmúlt években több botrányt is okozott, amikor kiderült, hogy a hadsereg vezetése hajtóvadászatot indított a meleg katonák ellen.

Ez történt azzal a főhadnaggyal és törzsőrmesterrel is, akik ellen azután emeltek vádat, hogy kiderült, 2016-ban szolgálaton kívül, egy magánlakásban lefeküdtek egymással. A katonai bíróság négy és három hónapnyi börtönbüntetésre ítélte őket.

Az ügyükben április 21-én hozott ítéletet a legfelsőbb bíróság, amely kimondta, hogy a katonai büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusa nem alkalmazható a katonai kereteken kívüli, közös beleegyezésen alapuló kapcsolatokra, számol be róla a The New York Times. A bíróság mostani döntése szerint a két katona esetében nemcsak az egyenlőséghez és az emberi méltósághoz való alkotmányos joguk sérült, de az elítélésük sértette a szexuális autonómiájukat is.

Jogvédő csoportok már régóta tiltakoztak a katonai büntető törvénykönyv paragrafusa ellen, így most jelentős előrelépésként üdvözölték az ítéletet. Csang Boram, az Amnesty International kelet-ázsiai ügyekkel foglalkozó munkatársa szerint úttörő döntés született a diszkrimináció elleni harcban, és lehetővé kell tenni, hogy a katonák szabadon élhessék az életüket egy büntetőeljárás veszélye nélkül.

Im Thehun, a szöuli székhelyű Center for Military Human Rights Korea szervezet vezetője felszólította az ország alkotmánybíróságát, hogy minősítsék alkotmányellenesnek az azonos nemű kapcsolatot tiltó paragrafust. Az alkotmánybíróság 2002 óta háromszor találta úgy, hogy nincs gond a jelenlegi szabályozással, és most negyedszer is napirendre veszik a kérdést.

A dél-koreai hadsereg nem kommentálta a csütörtöki bírósági ítéletet. Korábban annyit jeleztek, hogy nem diszkriminálják a meleg katonákat, de meg akarják védeni a katonák morálját és fegyelmét. Korábban jobboldali keresztény csoportok tiltakoztak a büntető törvénykönyv esetleges módosítása ellen, mert szerintük akkor elterjedne az AIDS a hadseregben és gyengülne az Észak-Korea elleni felkészültség.

Az ország nemrég megválasztott, májusban hivatalba lépő elnöke, Jun Szogjol az elnökválasztási kampány idején kijelentette, hogy az érvényben lévő tiltásra továbbra is szükség van.

 

 

A remetekirályság történetének hiányzó lapjai

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin