Lifestyle

Élethelyzet: A melegek viszonya „heteró” sportokhoz

Alapvetően nem szeretem az olyan kijelentéseket, hogy valami kifejezetten heterókra vagy kifejezetten melegekre igaz, és ezért könnyen felismerhető, ki hova is tartozik. De férfiasan be kell vallanom, hogy vannak olyan sportágak, amik iránt a melegek általában nem annyira mutatnak érdeklődést, és nem is nagyon tudnak ezekről érdemben nyilatkozni, persze ez esetben is vannak kivételek. Így hirtelen két jelentős sportágat emelnék ki: az egyik a Formula-1, a másik pedig a foci.

A Forma-1-ről a legtöbb melegnek annyi fogalma van, hogy autónak látszó izék mennek körbe-körbe a pályán, és évente egyszer Magyarországon is megjelennek. Hallottam olyan véleményt is, hogy az F-1-es pilóták nem is sportolók, mert semmilyen sportteljesítményt nem nyújtanak, csak ülnek a versenygépekben és mennek körbe-körbe. Holott a sportszakemberek szerint az F-1-es pilóták az egyik legjobban edzettek a sportolók közül, hiszen nagyon nagy terhelésnek és erőhatásoknak vannak kitéve.

1024px-Ferrari_Formula_1_lineup_at_the_Nürburgring

Ahogy említettem, a másik nagyon népszerű „heteró” sportág a foci. Úgy gondolom, nem mondok azzal nagy badarságot, hogy az édesapja szinte minden kisfiúba beleneveli a fociszeretetet ilyen-olyan mértékben. És nincs olyan heteró férfi, akinek nincs valami fogalma a fociról és ne tudna valamit az aktuális dolgokról. De ha egy meleg társaságban felmerül a foci mint téma, sok esetben nem annyira szakszerű dolgok hangzanak el. És ha valaki tud is valamit a sportágról, akkor is inkább a focistákat ismeri, akik tetszenek neki, és csak az ő látványuk miatt szokott esetleg néha mecset nézni.

A tavalyi focivébé körüli „felhajtás”, illetve amiatt, hogy hetek óta folyamatosan ezzel kapcsolatos reklámok folytak a médiából (például, hogy éppen melyik cégnek van vb-s imitált szériás terméke), ezért a melegek körében is egyre gyakrabban került elő a téma. És ha már sokszor előkerült, akkor úgy gondoltam, hogy kicsit tájékozódom erről a világeseményről. A fociról általában nem sok releváns tudással rendelkezem, és a mostani focisták közül is csak kettőt tudok említeni: Ronaldót és Messit.

Amikor elkezdtem a neten keresgélni a vébével kapcsolatban, az első, ami nagyon érdekelt, hogy milyen mezekben fognak játszani a focisták, hiszen az esztétikai élményhez ez is hozzátartozik szerintem. És úgy gondolom, hogy sok meleg a focisták után szintén a mezeket fogja megnézni, akár részletesen ki is elemezve azokat. Nekem személy szerint az ausztrál, a brazil, az elefántcsontparti és a holland mez tetszett.

World-Cup-2014-Adidas-ball-Brazuca-football-soccer-sport-World-Cup-2014-trophy-stadium-HD

És ha már kicsit informálódtam a VB-vel kapcsolatban, találtam néhány lényeges és hasznos tudnivalót. A világbajnokságokon 32 csapat vesz részt, amelyek sorsolás útján nyolc csoportba lettek osztva. A legutóbbi döntőt július 13-án játszották a Rio de Janeiro-i Maracana Stadionban, és igaz, hogy nem vagyok focirajongó semmilyen szinten, de a döntőt megnéztem, hiszen mégis csak egy VB-döntőről van szó.

A focivébé kapcsán nem csak nekünk melegeknek lehet elege abból, hogy még a csapból is a foci folyik, hanem a hölgyeknek is, akiknek kedves párjuk ilyenkor nem annyira beszámítható, és ha éppen nem otthon nézi a meccseket, akkor vagy valamelyik barátjánál vagy egy vendéglátóipari egységben, amelyeknek ez az időszak extra bevételt hoz a TV-gyártókkal egyetemben.

Szóval senki ne lepődjön meg azon, hogy a VB időszakában a legtöbb férfi focilázban ég és minden nyilvános helyen foci megy a TV-ben: ehhez minden nem focirajongó sorstársamnak sok türelmet és kitartást kívánok!

A végére egy kis tét nélküli játék. Ha már F-1-ről és fociról volt szó a fentebbi sorokban, akkor egyrészt kíváncsi lennék, hogy olvasóink közül ki tudja, hogy mi az a kék zászlós szabály az F-1-ben. A másik, hogy ha valaki tényleg érthetően elmagyarázná nekem, hogy mi az a les a fociban.

Szerző: Bámli Zoltán

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin