Nagyvilág

Elektrosokk-kezeléssel kínozzák a meleg gyerekeket Iránban

Rendőrautó az iráni Jazd városában / fotó: Can Yalcin

 

A héten tette közzé az Iránról szóló emberi jogi jelentését az ENSZ, amelyben súlyos jogsértések szerepelnek: az iszlám köztársaságban többek között elektrosokk-kezeléssel kínozzák a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű kiskorúakat is. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát minderről az iráni helyzet figyelemmel kíséréséért felelős különleges jelentéstevő, Javaid Rehman tájékoztatta.

Mint Rehman írja, az elektrosokkon kívül az LMBTQ gyerekek esetében hormonokat és erős pszichoaktív szereket is alkalmaznak. Az embertelen, kegyetlen és megalázó kínázásokkal Irán megsérti a gyermekek jogairól szóló 1989-es ENSZ egyezményt.

Peter Tatchell, brit LMBTQ- és emberi jogi aktivista emlékeztet arra a The Jerusalem Post anyagában, hogy a szexuális orientáció és a nemi identitás elektromos árammal és kábítószerekkel való „gyógyítása” a német nácik, és más fasiszta elnyomó rendszerek gyakorlatát idézi. (Hasonló módon kezelte a meleg katonákat a dél-afrikai apartheid még a nyolcvanas évek elején is.)

A jelentésből kiderül, hogy a nők, az LMBTQ közösség, az emberi jogok védelmezői, a rendszerkritikusok, a szakszervezetek képviselői, valamint az etnikai és vallási kisebbségek is rendszeres üldöztetésnek, széles körű diszkriminációnak vannak kitéve.

Az LMBTQ közösség esetében súlyosbítja a helyzetet, ahogy az állami szervek képviselői rendszeresen „az emberi szintet el nem érő betegeknek” bélyegzik őket nyilvánosan.

 

 

Tíz év börtönt kaphat a szivárványcsaládokat posztoló iráni nő

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin