Hírek

Egyiptom főmuftija: “a homoszexualitás bűn, de a melegek élete ugyanúgy szent dolog”

A 2013-ban kinevezett Shawki Allam már eddig is arról volt ismert, hogy a mérsékelt iszlám vezetők közé tartozik. Most az orlandói lövöldözés kapcsán szólalt fel.  

82d8b3ea-80a9-11e4-_819043c

Az iszlám szunnita ágában a főmuftik a vallási jog legmagasabb rangú képviselői, és hozzájuk fordulnak a hívek, ha az iszlám jog gyakorlati alkalmazásáról van szó. A főmuftik úgynevezett fatvákat – jogi véleményeket – adnak ki mind magánszemélyek részére, mind pedig bíróságok döntéseinek elősegítéséhez, de szavuk természetesen nem döntő egy adott ügyben.

A Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban Shawki Allam elmondta, hogy a modern iszlám két alappillérének a nyitottságot és a más vallások képviselőivel való együttműködést tartja. A főmufti szerint elfogadhatatlan, ami Orlandóban történt: “Ha a homoszexualitást bűnös dologként tartjuk is számon, senkinek nincs joga miatta bántalmazni a másikat. Minden emberi élet egyformán szent és sérthetetlen. Nem ítélkezhetünk ilyen önkényesen.” 

Shawki Allam már 2014-ben is elítélte az Iszlám Államot, amiért az nem az iszlán tényleges értékeit képviseli, és emellett megpróbálta finoman figyelmeztetni a Charlie Hebdo szerkesztőségét is egy esetleges támadásra, ha tovább folytatják tevékenységüket.

 

Previous post

A Meleg-Heteró Szövetségeknek hála kevesebb az iskolai erőszak

Next post

Idén végre LMBTQ alkalmazottait is külön számon tartja a Facebook