Lifestyle

Egy szíriai menekült meleg srác gondolatai a menekültellenes szólamokról

A szíriai menekültekkel nem csak a magyar kormány riogat. A térben sokkal távolabb lévő Amerikában is kampánytéma, és az elnökválasztás idején a republikánusok szintén félelemre építő taktikát alkalmaznak, hogy manipulálják a potenciális Trump szavazókat.

sarjon_01

Egy videóban a republikánus érveket mutatták meg a húszéves Sarjonnak, aki a háború dúlta Szíriából menekült el. A családjától és párjától elszakadt fiú most Hollandiában él, és elmondja, mi a véleménye a menekültellenes emberekről.

Az első bejátszásokban megszólal a konzervatív politikai elemző, Andrea Tantaros: „Tudjuk, hogy a menekültek több mint hetven százaléka muszlim, katonakorú, fiatal férfi. Olyan sok pénzt adtunk nekik segélyként. Nagyon sokat segítettünk már eddig is.”
A hagyományosan a republikánusokhoz húzó Fox News hírcsatornán azon lamentálnak, hogy ki tudná megmondani, ezek a férfiak valóban menekültek-e, vagy az Iszlám Állam terroristái. Majd következnek Donald Trump, a republikánus elnökjelölt szavai: „Ha én nyerek, visszamennek. Visszamennek!”

És hogy mit gondol minderről az, akiről beszélnek?

Ezt elég nehéz megérteni. Amikor megérkeztem a hollandiai Arnhembe, mindannyiunkat egy táborba zártak, ami igazából egy börtön volt. A táborban négyszáz férfit helyeztek el, és arra gondoltam, vajon hogyan érezném magam, ha egy húszéves holland srác lennék itt Arnhemben, aki éli a saját életét. Aztán hirtelen megjelenik a szomszédságában egy börtönbe zárva négyszáz, különböző kultúrából érkező férfi. Elég félelmetes lenne. Valahol ez érthető szerintem.

Kilenc országon jöttem át illegálisan, csoportokban, hatalmas csoportokban. És én csak annyit láttam, hogy ezek az emberek látták a halált, megtapasztalták, és menekülnek előle. Aszad is bombáz, a Szabad Szíriai Hadsereg is bombáz, és ezek az emberek, akik egymással háborúznak, megölnek minket azért, ha keresztények vagyunk, ha ateisták vagyunk, vagy ha melegek vagyunk. Ha megtudták volna, hogy meleg vagyok, engem is ledobtak volna egy magas épület tetejéről. Oroszország is bombáz, az amerikaiak is bombáznak, sőt, pár hónapja még holland gépek is bombáztak.
Olyan sok frakció van, akik harcolnak egymással egy kis ország területén.  Hogy a fenébe lehetne ott életben maradni? Mi csak mentjük a saját életünket. Ha a helyünkbe képzeled magad, az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy menekülsz. Ezt tettem én is. Menekültem Libanonba, de ott nem tudtam csinálni semmit, menekültem tovább Törökországba, az még rosszabb volt. Aztán eljöttem Európába, mert ez volt a legjobb döntés. Amikor elmesélem a történetemet, sokat mesélek azokról az apróságokról, amik emberré tesznek. Például az anyukámról, hogy milyen volt, amikor elbúcsúztunk és milyen tragikus volt, vagy hogy a pasim mennyit küzdött, hogy eljuthassak ide.

– Ezt a páromtól kaptam, mielőtt elváltunk volna és eljöttem, az utolsó napon. Egy cigaretta, de egy dalszöveg van rajta.

– Emlékszel az utolsó csókotokra?

– Igen, egy taxi előtt történt.

Az emberek igazából nem értik meg, hogy amit a tévében látnak, az több, mint csupán emberek ezrei, akik átlépik a határokat. Nem tudják, hogy már mindegyikük elvesztett valami igazán fontosat az életéből. És hogy ők nem igazán különböznek tőlünk. Emberek, akik túl akarják élni, és igazából ott van egy kis ország, aminek egyszerűen túl kell élnie. Csak ennyi.

 

 

Gay Syrian Refugee Reacts to Trump + Fox News

Sarjon, a gay Syrian refugee, reacts to commentary by Donald Trump and Fox News. Big thank you to IGLTA: https://www.iglta.org Big thank you to Orbitz: http:…

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin