Nagyvilág

Németország módosította a queer menedékkérőkre vonatkozó szabályait

 

Október 1-től léptek érvénybe Németország új menedékjogi szabályai, melyek nagyobb védelmet biztosítanak a queer menedékkérőknek, jelentette be Nancy Faeser belügyminiszter.

A hatóságoknak ezentúl egyforma elbírálásban kell részesíteniük a queer menedékkérőket, függetlenül attól, hogy nyilvánosan felvállalják-e a generidentitásukat és a szexuális orientációjukat a származási országukban, vagy sem.

Németország akkor nyújt menedéket queer menekülteknek, amennyiben azok üldöztetés elől menekülnek. Üldöztetés alatt a szabályok szerint a szexuális identitás miatti erőszakkal, halállal, börtönnel fenyegetést, vagy más, embertelen bánásmódot értenek, valamint gyakoriságának és mértékékének olyannak kell lennie, ami miatt csorbulnak az emberi jogok.

A queer menekülteknek fenntartott weboldal szerint önmagában az, hogy egy országban törvény tiltja a homoszexualitást, nem jelent alapot a menedékkérelemre, csak ha konkrétan fenyegetik az adott személyt.  Amennyiben a személyt nem hatóság, hanem például a saját családja fenyegeti, csak akkor nyújthat be menedékkérelmet Németországban, ha bizonyítani tudja, hogy az ország, amelynek állampolgára, nem hajlandó számára segítséget nyújtani a fenyegetéssel szemben.

Az új szabályok szerint akkor is kérhető menedékjog, ha a menedékkérő a saját országában nem fedte fel az identitását. Faeser szerint senkit sem kényszeríthetnek arra, hogy veszélyes módon kettős életet éljen, csak hogy elkerülje az üldöztetést. Emiatt a jövőben egyetlen queer menedékkérőt sem utasíthatnak el azzal az ürüggyel, hogy az orientációja vagy identitása elrejtésével elkerülheti az üldöztetést a származási országában. A döntéssel Németország az Európai Unió Bíróságának 10 éves esetjogához igazítja a gyakorlatát.

 

 

Az osztrákok elutasítottak egy meleg menekültet, mert nem tudta, mit szimbolizál a szivárványzászló hat színe

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin