Lifestyle

“Egy erekcióban nincs semmi szégyellnivaló” – Steiner Kristóf meztelen jógaórán járt

„Ennek az egésznek semmi köze a szexhez!” – győzködtem a tízéves kisiskolás módjára vihorászó barátaimat, mikor bejelentettem: behódolok a legújabb New York-i wellness őrületnek, és letesztelem a sokat vitatott “nude yoga”-t. Ám bevallom, kissé kételkedtem benne, hogy vajon igazat mondok-e önmagamnak…

„Nevetséges! Kódolt nyelven beszéltek, de mindketten tudjátok, hogy csak szexelni akartok. A tanár kifogása a spirituális felemelkedés, a tiéd pedig a cikked megírása” – érvelt Nati barátnőm, én pedig – talán, hogy elrejtsem az arcomon megjelenő enyhe pírt – kortyoltam egy nagyot a koktélomból, majd megráztam magam. „Tudjátok, mit? Nem érdekel, mibe torkollik, holnap ott leszek az órán, levetve minden gátlásomat, és persze a ruháimat is.” Ezzel pedig felhörpintettem az italomat. Szükségem volt valamire, ami kiüt. Másnap reggel olyan gyomorideggel keltem, mintha a szociális depriváció andragógiájáról kellene előadást tartanom: a madarakkal ébredtem, de délig egy falatot sem voltam képes legyűrni, cserébe viszont kényszeredetten nyeltem a mentolos cukorkákat, mint Samantha Ewing a vodkát. Úgy képzeltem: a délutáni órán csupa Adonisz-testű jógi lesz majd, akik engem megpillantva arisztokratikusan felhúzzák majd a szemöldöküket, és – Mary Poppins módjára, angolosan – annyit mondanak majd: „Piha!”

Tágra zárt szemek, szűkre nyílt ajtók

Nagyjából fél órával a kezdés előtt érkeztem meg London Holborn nevű negyedének egyik elegáns, viktoriánus színházába. Kicsit úgy éreztem magam, mintha egy Kubrick filmbe csöppentem volna. „A meztelen jógára jöttem” – mondtam ki a jelszót fojtott hangon a kaputelefonba, és őszintén reméltem, hogy nem rossz csengőt nyomtam meg, de megkönnyebbülésemre bebocsátást nyertem. Hamupipőke módjára feltipegtem a padlásszobába, majd benyitottam az elfüggönyözött terembe: a tetőszerkezetet robusztus deszkák tartották, és két hatalmas kandalló emelte az esemény fényét. Ebben a pillanatban egy vörösesszőke, harmincas pasi lépett be a terembe: Mark Mulligan, a londoni meztelen jóga atyja. A férfi korántsem egy pornósztár, sokkal inkább egy spirituális guru hatását keltette, és bevallom, megkönnyebbültem. Mark egy mesés karriert dobott el csupán azért, hogy a szellemi fejlődésének szentelhesse az életét. Hosszú éveket töltött Indiában, ahol legendás mesterektől tanulta ki a jóga talán leginkább emberpróbáló ágát, az astangát. Én persze mindenre számítottam, csak arra nem, hogy az autentikus ászanák, azaz testtartások elsajátítása okozza majd a legnagyobb nehézséget az órán.

 

 

A tanúk teste

Közben lassan szállingózni kezdtek a tanulók is: huszonéves, cingár ázsiai férfi, robusztus salakmotoros gigantikus tetoválásokkal, iruló-piruló indiai egyetemi hallgató, és mókás, kerekded, folyton vigyorgó bácsika. Nos, nem állítom, hogy a Szex és New York 2 medencés jelenetébe csöppentem volna: kockás hasú, barnítóval kikent David Beckham-klónok helyett az utca emberei között találtam magam. Ezzel újabb teória dőlt meg: a meztelen jóga korántsem csak az ötcsillagos pasik kiváltsága. Mark később elmagyarázta: az arcképes regisztráció azért fontos, mert szereti a nevükön szólítani a tanulókat. „Soha nem utasítottam el egyetlen jelentkezőt sem. Ha viszont valaki láthatóan nincs jó formában, a kezdő csoportot javaslom neki, egyszerűen azért, hogy az illető ne érezze magát kellemetlenül, amiért nehézkesen mennek neki a feladatok.” Lehunytam a szemem, és gyorsan levetkőztem, majd lótuszülésben elhelyezkedtem egy szőnyegen. Persze nem azért, mert meditálni támadt kedvem, hanem mert így a talpaimmal könnyedén „betakarózhattam”, legalább a kezdésig. Nagyjából tizenöten bő egy órán át végeztük az izzasztó gyakorlatokat, és már-már azt hittem, a megpróbáltatásaim véget is értek, amikor Mark így szólt: „Most pedig mindenki válasszon magának egy párt!”

Az aktus világa

A páros gyakorlat az a pontja az órának, amikor leginkább kivetkőzünk az ítélkező, konvenciók láncain tengődő önmagunkból, és igyekszünk maradéktalanul megbízni egy vadidegen emberben, belépve ezzel egy egészen új, anyagiaktól mentes dimenzióba. A közös ászanák egyensúly-gyakorlatokon alapszanak: ha egyikünk bizonytalan a másikban, az emberi izmokból és lélegzetvételből épült templom darabjaira hullik, és mindketten a földön találjuk magunkat. A meztelen jóga követői szerint a szexuális energia a világ egyik leghatalmasabb ereje, amelyet destruktív és konstruktív módon is használhatunk. Ahelyett, hogy elnyomnánk vagy elpazarolnánk ezeket az energiákat, megtanuljuk kihasználni őket és profitálni belőlük. Nem véletlen, hogy az indiai szádhuk – aszkéták, akik örökre búcsút mondtak a materiális világnak – szinte mind teljesen pucérak. A ruházatunkkal együtt az egónktól is megszabadulunk, és pőrén állunk egymás előtt, keresve a hidat az ösztöneink és a lelki rezdüléseink között. Hazudnék, ha azt állítanám: nem volt zavarba ejtő olyasvalaki karjaiba dőlni anyaszült meztelenül, akit soha életemben nem láttam, de akkor sem mondanék igazat, ha tagadnám: régóta nem tapasztalt biztonságban éreztem magam. Izgatott és zavart voltam egyszerre, mint egy kisfiú, akit rajtakaptak.

 

 

Csak semmi pirulás, angolok vagyunk!

“Természetes, hogy a testetek reagál a bizalomjátékra: a nemi szerveink környékén lévő csakráink nagyon önzőek” – magyarázta a jógi. „Csak kapni akarnak, de nehezen adnak. A megfelelően irányított szexuális energiáknak köszönhetően az egész testünk erogén zónává válhat, az egoista vágyat pedig felváltja a testedben áramló, természetes harmónia. Észrevetted, hogy a nemi szerveket latin neveken – pénisz és vagina –, vagy obszcén, vagy gyermeteg nevekkel illetjük? A társadalmunk a mai napig nem fogadta el a nemiség gondolatát. Az emberek nem büszkék arra, hogy csodálatos, érzéki, szexuális lények, inkább mindezt prűd vagy szabados klisék alá rejtik.” A gyakorlatok során ennek megfelelően nem az a fontos, hogy tökéletesen szikár jógi-tested van-e, sőt, az öltözéked sem lényeges szempont. A középpontban te magad állsz, és a cél, hogy megtanuld irányítani az energiákat – legyen szó testi, szellemi vagy lelki egyensúlyról. Bár számtalan szexuális szolgáltatást reklámoznak a meztelen jógával, a valódi iskolák számára egyfajta misszió, hogy bebizonyítsák: ez az ösvény jóval több, mint egy újabb pornó-zsáner az x-tube-on. Arra nevel, hogy képes legyél az „itt és most” hatalmába kerülni.

Késő éjszaka mélyeket lélegezve sétáltam hazafelé London utcáin. Federico Garcia Lorca szerint ha valaki meztelenre vetkőzik, egy kicsit ismét egyé válik a földdel – és igaza van. Erre pedig különösen fontos emlékezni egy olyan világban, ahol a mobiltelefonunk, az autónk, a ruháink és a társadalmi pozíciónk határoznak meg minket mások szemében. Ma már tudom: a meztelen jóga nem sport, nem szex, még csak nem is ezotéria. Sokkal inkább terápia. Egyfajta valóság-tükör, amelybe belepillantva a legvastagabb maszk is eltűnik, és púder nélkül néz vissza rám valódi önmagam.

 

A sztárok is csak azt akarják!

A meztelen jógában olyan sztárok találták meg önmagukat, mint Halle Berry, Ralph Fiennes, vagy Gwyneth Paltrow. A „vissza a természethez” azonban számukra nem jelenti azt, hogy „vissza a halandók közé”. Felkerestem London legfelkapottabb magánoktatóját, hogy feltegyek neki pár kemény kérdést. Ryan érzéki trance zenére dolgoztatja meg az izmokat saját stúdiójában.

Miért van az, hogy főként pasik járnak meztelen jógára?

A nőkön valószínűleg nagyobb a társadalmi nyomás, hogy tökéletesnek kell lenniük. Többször felmerült már, hogy koedukált csoportot indítsunk, de a lányok még a magánóráktól is tartanak.

A csoportos nude yoga mindössze 4000 forint alkalmanként. Mennyibe kerül a privát élmény?

Egy másfél órás foglalkozás meditációból, power jóga elemekből, páros ászanákból és irányított relaxációból áll, magas hőmérsékletre felfűtött stúdióban. Ennek az ára 20 000 forint.

Előfordul, hogy valamelyik tanuló kikezd veled?

Azt hiszem, gyakran ott van a levegőben a dolog, de a határokat mindenki tiszteletben tartja.

Hogyan mondtad el a rokonaidnak, barátaidnak, hogy meztelen jóga- oktató lettél?

Két kisgyermekem van, és úgy nevelem őket, hogy ne kelljen eltitkolnom előlük semmit. Ugyanakkor ismerem a szeretteimet, tudom, hogy ki mennyit bír el… aki nem értené meg, azt nem terhelem túl sok információval.

Kínos kérdés, de kikerülhetetlen: mi történik, ha valaki láthatóan izgalomba jön az órán?

Ez a világ legtermészetesebb dolga, és időről időre meg is történik. Velem is előfordul, pedig minden nap tartok órákat. Szerintem egy erekcióban semmi szégyellnivaló nincsen. Senki nem fog nevetni vagy megjegyzést tenni. Az óra megy tovább, a merevedés pedig – így vagy úgy – idővel elmúlik.

 

Steiner Kristóf
Instagram: @whitecityboy

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin