Nagyvilág

Melegellenes törvények újabb hulláma érkezik Floridába

A preferált személyes névmások betiltása az iskolákban. A nem megfelelőnek minősített könyvek azonnali eltávolítása a gyermekkönyvtárak polcairól. A gender tanulmányok betiltása az egyetemeken. Csak néhány példa, amire Florida állam republikánus politikusai készülnek – akik a törvényhozási többség mellett Ron DeSantis révén az állam kormányzóját is adják – a következő hónapokban.

A magukat konzervatívnak valló képviselők és szenátorok célja, hogy Ron DeSantis kormányzónak újabb győzelmeket szállítsanak, amelyeket aztán a 2024-es elnökválasztáson való induláshoz is felmutathat – számol be a Politico.

Akár az oktatásról, akár az egészségügyről van szó, elfogadhatatlan a szülőket a sötétben tartani” – mondta Kathleen Passidomo, az állami szenátus republikánus elnöke. „Iskoláinknak arra kellene tanítaniuk a diákokat, hogy tiszteljék a szüleiket és engedelmeskedjenek nekik, nem pedig arra, hogy fontos információt rejtsenek el előlük„.

Idén azonban még nagyobb a nyomás, mivel DeSantis felkészül a 2024-es valószínű elnökjelöltségre, amelyet várhatóan késő tavasszal jelent be, miután a floridai törvényhozók befejezik a törvényhozási ülésszakot. A GOP-kormányzó az oktatást a napirendje fontos részévé tette, és fogadkozik, hogy ezt folytatni fogja, miközben Floridában és az országban turnézik.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ron DeSantis (@rondesantisfl) által megosztott bejegyzés

 

Az Önök adóforintjaiból támogatott közintézmények azt a célt kellene szolgálniuk, amit a közvélemény a legjobb érdeknek tart? Vagy csináljanak, amit akarnak, és erőltessé a saját politikai napirendjüket, függetlenül a választásoktól és attól, hogy mi történik?” – mondta DeSantis a múlt héten egy Miamiban tartott könyvbemutatón. „Úgy gondoljuk, hogy egy demokratikus társadalomban az adóforintokból finanszírozott kormányzati intézményeken számon kell kérni a teljesítményüket, és azt a célt kell szolgálniuk, amelyet mi, választók és választott tisztségviselők tűztünk ki számukra.

A javasolt új jogszabályokat érthető módon máris erőteljesen kritizálják az LMBTQ+ érdekvédelmi csoportok. „DeSantis kormányzó és az őt követő törvényhozók elszántak a nyelv, a tanterv és a kultúra rendői rléptékű ellenőrzése iránt. Egy szabad államban nem tiltanak be könyveket és embereket” – nyilatkozta Jon Harris Maurer, az Equality Florida közpolitikáért felelős igazgatója közleményében.

De milyen további konkrét lépések várnak még Florida LMBTQ+ közösségére?

A „Ne mondd, hogy meleg” törvény kiterjesztése

A tavaszi ülésszak előtt egyik elképzelés a 2022-ben elfogadott, a kritikusai által „Ne mondd, hogy meleg” néven emlegetett szülői jogokról szóló törvény kiegészítése. Repbulikánus törvényhozók egy csoportja nemrég egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be mind a képviselőházban, mind a szenátusban, amely a preferált személyes névmások használatát szabályozná a diákok és a tanárok körében egyaránt.

Az FL HB 1223 és FL SB 1320 néven futó törvényjavaslatok előírják, hogy az iskolai alkalmazottak nem kérdezhetik meg a diákoktól a preferált névmásukat, és korlátozzák az iskolai személyzetet abban, hogy a diákokkal megosszák a preferált személyes névmásukat, ha az „nem felel meg” a nemüknek. A két javaslat emellett kiterjeszti a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló tanítás tilalmát egészen a nyolcadik osztályig – a jelenlegi harmadik osztály helyett.

Ez a jogszabály egy hazug erkölcsi pánikról szól, amelyet DeSantis kormányzó azért talált ki, hogy saját politikai karrierje érdekében démonizálja az LMBTQ+ embereket” – mondta Maurer. A republikánusok állítása szerint a szülői jogokról szóló törvényre azért van szükség, hogy az állam legfiatalabb diákjai a szüleiktől tanuljanak a szexuális irányultságról és a nemi identitásról – és ne az iskolában.

Azt akarjuk, hogy a szülők nagyobb felelősséget vállaljanak a gyermekeikért” – mondta egy interjúban Ralph Massullo, a képviselőház oktatási bizottságának elnöke. „És úgy gondoljuk, hogy az oktatási rendszerünknek nem szabad szexualizálnia a tizenéveseket.” Egy másik elképzelés előírnű, hogy a helyi iskolai tanácsok helyett ezentúl a floridai oktatási minisztérium hagyná jóvá a szexuális felvilágosító anyagokat.

A konzervatívok által felvetett javaslatok többsége valószínűleg az ellenzéki demokraták hangos ellenállásába ütközik majd. De a tavaly novemberi félidős választást követően ebben az ülésszakban a demokratáknak még kevesebb képviselete van a floridai törvényhozásban. „Egyszerűen nem értem, hogy a politika miért nem a szükségből indul ki” – mondta egy interjúban Rosalind Osgood állami szenátor, egykori megyei iskolatanács-tag. „Nem vagyok képes azonosítani ezeknek a törvényjavaslatoknak a szükségességét, vagy a problémákat, amelyeket megpróbálnak megoldani„.

Felsőoktatás és azon túl

Florida felsőoktatási rendszerét is jelentős reformok várják, mivel az állam konzervatívjai a főiskolák és egyetemek „woke kultúrája” ellen küzdenek.

Az egyik javasolt csomag több, DeSantis által javasolt ötletet is valósággá formálna, például megtiltaná, hogy az egyetemek pénzt költsenek a sokszínűséggel, egyenlőséggel és befogadással kapcsolatos programokra. Az intézkedés megtiltaná a gender tanulmányokra irányuéó szakok indítását. A kormányzó szerint így Florida „megmenti az akadémiát önmagától”.

Itt az ideje, hogy felsőoktatási intézményeink tükrözzék az őket finanszírozó közösség értékeit” – mondta DeSantis egy múlt keddi rendezvényen.

 

A csapvíztől válnak meleggé az emberek a floridai kormányzó megbízottja szerint

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin