Kultúra

Csökken az LMBTQ karakterek száma a tévében, cserében sokfélébbek

 

Stranger Things. Fotó: Netflix

A GLAAD (Melegek és Leszbikusok Szövetsége a Rágalmazás Ellen) amerikai médiafigyelő civil szervezet 27 éve figyeli az LMBTQ karakterek alakulását a televíziózásban és minden évben számszerűsíti a megfigyeléseit. A 2022 júniusa és 2023 májusa között főműsoridőben bemutatott, illetve bemutatandó televíziós műsorok statisztikáját nemrég tették közzé. A jelentés az Amerikai Egyesült Államok televíziós és kábelcsatornáira korlátozódik, valamint a nyolc legnagyobb streamingszolgáltató (Apple TV+, Amazon Prime, Disney+, HBO Max, Hulu, Netflix, Peacock, Paramount+) kínálatára. Nem vizsgálták a tévéfilmeket, illetve a minden epizódban más szereplőgárdával dolgozó sorozattípusokat.

Csökkent a számuk, de nem sokkal

A vizsgált periódusban 596 állandó vagy visszatérő LMBTQ szereplőt azonosítottak, ami az előző periódushoz képest 6,44%-os csökkenést jelent. A legtöbb queer karakter a streamingszolgáltatók sorozataiban szerepelt, szám szerint 356. A hagyományos amerikai csatornák műsoraiban 101, a kábelcsatornákéban 139 szerepelt.

A szereplők 24%-a olyan sorozatokban látható, amelyeknek utolsó évadja fut vagy már elkaszálták, további 35 szereplő pedig nem tér vissza a jelenleg futó sorozatokba.

A szereplők közül összesen nyolc volt HIV-vel élő, 32 transznemű (16 transznemű nő, 11 transznemű férfi és 5 nembináris transznemű). A karakterek 25%-át ábrázolták biszexuálisnak, többségükben nőket. Összességében is több queer női karakter szerepelt, mint férfi, mintegy 52%. Az előző jelentésben 6 aszexuális karakter szerepelt, az ő számuk nyolcra nőtt. Az összes LMBTQ szereplő 4,5%-a volt fogyatékkal élő.

Az LMBTQ szereplők 51%-a volt színes bőrű, a streamingplatformokon pedig a GLAAD-jelentés történetében először több volt a színes bőrű LMBTQ szereplő, mint a fehér: 53%.

Fontos, hogy a televízió kiálljon az LMBTQ tartalom mellett

„Az olyan sorozatok esetében, mint a The Last of Us, a Stranger Things, az Esernyőakadémia és mások, láthattuk, hogy amikor a csatornák és a streamingszolgáltatók teljes márkabefolyásukat az LMBTQ tartalmat befogadó műsorokba fektetik, a történeteink kritikai és kereskedelmi szempontból is sikeresek” – mondta Sarah Kate Ellis, a GLAAD elnök-vezérigazgatója.

„Mivel a média világa folyamatosan növekszik és változik, elengedhetetlen, hogy ezek a vállalatok kiálljanak a kreatív csapataik által elmesélt kiváló LMBTQ-történetek mellett, hogy ezek a sorozatok még mélyebben feltárhassák a közönség által megszeretett karakterek életét és történeteit.”

Ellis szerint az LMBTQ közösséget ért támadások idejében Hollywoodnak nagyobb befolyása van, mint valaha volt, és kiemelkedően fontos, hogy pontosan és korrekt módon ábrázolják az LMBTQ embereket és történeteiket.

A GLAAD a mozifilmeket is vizsgálja, a tavalyi szezon jelentése nem festett túl pozitív képet Hollywoodról.

 

 

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin