Színes

Kevesebb LMBTQ-karakter szerepelt hollywoodi filmekben tavaly

Iris Menas a West Side Storyban (20th Century), Brian Tyree Henry az Örökkévalókban (Marvel)/Ben Whishaw a Nincs idő meghalni című filmben (MGM)

 

A GLAAD (Melegek és Leszbikusok Szövetsége a Rágalmazás Ellen) amerikai médiafigyelő civil szervezet 2013 óta minden évben elkészíti a nagy amerikai filmstúdiók SRI-indexét. A Studio Responsibility Index (stúdiók felelősségvállalási indexe) azt mutatja meg, milyen arányban szerepltek az adott évben a stúdió által forgalmazott játékfilmekben LMBTQ-karakterek.

A legfrissebb jelentés szerint összességében valamelyest csökkent a hollywoodi filmekben az ilyen karakterek száma. A jelentés hét nagy filmstúdió 77 alkotását vizsgálta. 16 filmben szerepeltek LMBTQ-karakterek, ez 20,8%-ot jelent, ami csaknem 2%-kal kevesebb, mint a megelőző évben. Ugyanakkor 2020-ban a Covid19-járvány miatt csak 44 filmet mutattak be, ezek közül pedig csak 10-ben szerepeltek ilyen karakterek, így érdemes nézni az arányokat.

A GLAAD különféle szempontok szerint értékeli a filmek szereplőit, nem elég annyi, hogy LMBTQ-karakterek. A kritériumok között szerepel, hogy a karaktert ne pusztán az irányultsága jellemezze, legyen rendesen kidolgozott, más szereplőktől megkülönböztethető jelleme. Olyan szereplőnek kell lennie, aki számít a cselekmény szempontjából, és nem pusztán színesítésnek tették a filmbe. Ugyancsak fontos szempont, hogy a karakter története ne épüljön LMBTQ-sztereotípiákra és klisékre.

Nem felelnek meg a stúdiók az elvárásoknak

A fenti kritériumoknak a 16 filmből csupán 9 felelt meg, ugyanannyi, mint 2020-ban (akkor 10-ből 9 volt az arány). A szereplők túlnyomó többsége férfi volt, a leszbikus szereplők száma évről évre csökken, 2021-ben csak 25% volt. Egyetlen filmben szerepelt transznemű férfi: Steven Spielberg West Side Storyjában Anybodys, akit Iris Menas nembináris színész alakít. Összesen két filmben volt látható biszexuális szereplő. Egyetlen filmben sem láthattunk transznemű nőt, nembináris szereplőt, fogyatékossággal vagy HIV-vel élő LMBTQ személyt. A szereplők túlnyomó többsége, 61%-a fehér bőrű volt. Mindösszesen két ázsiai, egyetlen közel-keleti és egyetlen kevert származású szereplőt engedtek vászonra.

Összességében egyetlen stúdió sem szerepelt jól az SRI-indexen, nem érték el a GLAAD által kitűzött 50%-os küszöböt az inkluzív filmek számát tekintve. Százalékos arányban a legjobban a United Artists Releasing teljesített, 9 filmből 4 volt inkluzív. A legtöbb inkluzív filmet a Walt Disney Studios gyártotta, 12 filmből 5 volt megfelelő.

A Paramount Pictures és a Lionsgate stúdiók egyetlen LMBTQ-inkluzív filmet sem forgalmaztak 2021-ben.

A GLAAD azért küzd, hogy a nem sablonos LMBTQ-karakterek minél több filmben jelen legyenek. Több tanulmány és felmérés is kimutatta, hogy az LMBTQ fiatalok számára rendkívül fontos, hogy reprezentálva lássák magukat a filmvásznon és a televízióban, és általánosságban a társadalmi elfogadásban is hatalmas szerepet játszhatnak a jól megírt filmszereplők.

 

 

Először szerepelt több leszbikus karakter a tévékben, mint meleg férfi

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin