Kultúra

A felségsértéssel vádolt, slágerlista-vezető thai ladyboy

Badmixy a DILF című videoklipben / fotó: Instagram

Hiába óriási mennyiségű tartalom van az interneten, ezen túl is akad egy hatalmas adag, ami elérhetetlen marad számunkra: a nem latin karaktereket használó nyelvek tartalmai. Hacsak nem beszéljük az adott nyelvet, vagy valami miatt az adott témáról nem születik legalább egyetlen angol nyelvű cikk, akkor az jó eséllyel észrevétlen marad számunkra.

Ezért is fura, hogy a saját szórakoztatóiparára soft powerként tekintő Thaiföldön a mai napig hiányzik egy fontos lépcsőfok a nemzetközi terjeszkedéshez, ez pedig a tartalmaik elérhetővé tétele azok számára, akik nem ismerik a thai írásrendszert. A thai boys love műfaj ezt már sikerrel vette, ha azonban valaki a thai könnyűzene, a t-pop kínálatát futná át akár csak felületesen is, nem nagyon talál információkat.

Ez még akár slágerlista-vezetőkkel is könnyen megesik. Például amikor a TikTokon belefutottam a nyíltan meleg thai bokszbajnok, a sajátos be- és levonulásairól híres Jimmy Sukyik egyik videójába, egyrészt feltűnt, hogy egy power song-gyanús thai számra táncol, de egyúttal az is felmerült, mennyire híres, népszerű, vagy valamiért különleges számnak kell ennek lennie, ha már a bokszoló is a koreográfiáját nyomja, és már mindenféle feldolgozásai is készülnek.

 

@jimmy.sukyik อยากเป็นแอร์ แต่พอให้เป็นนักมวย จบ 😂 #จิมมี่ #จิมมี่พิฆเนศ #นักกีฬา #นักกีฬาทีมชาติไทย #gay #ฟ้ารักพ่อ #มิกซ์เฉลิมศรี #fyp ♬ ฟ้ารักพ่อ (DILF) – BADMIXY

 

A DILF című dal előadója az a Badmixy, aki ugyan 2021 óta aktív énekesként, de valamiért (mondjuk a kizárólag thai nyelven elérhető információk miatt) sehol sem lehet olvasni róla. A művésznév az 1992-ben született Wanchaleom Jamneanpholt (วันเฉลิม จำเนียรพล) takarja, aki sajátos ladyboy karriert futott be hazájában.

A pejoratív éllel is bíró kifejezés helyett inkább a kathőj alak a pontosabb – ezt a 20. század közepétől a drag queenekre és a nőies férfiakra is használtak Thaiföldön, és míg a ladyboy hallatán itthon a legtöbben „a megszólalásig, vagy utána is teljesen nőnek látszó, az éjszakában dolgozó thai férfiakra” asszociálnak, addig a kathőj jelenség ennél azért lényegesen több rétegűbb, egyúttal pedig nem feleltethető meg teljes egészében a transzneműséggel.

A korábban több művészneven is futó Badmixy klasszikus influencerként indult, aki sminktrendekről, gasztronómiáról, utazásokról posztolva kezdte, hogy aztán a YouTube-csatornáját végül már több mint egymillióan kövessék. Népszerű online műsort csinált másik három társával, és még javában a beauty vlogger korszakát élte, amikor felségsértés vádjával hallgatta ki a rendőrség. 2018-ban a Miss Universe szépségverseny thai indulójának, Sophida Kanchanarin ruhájáról azt találta posztolni, hogy az szerinte csúnya.

A gondot az jelentette, hogy a ruhát a thai királyi ház tagja, X. Ráma király lánya, Sirivannavari Nariratana tervezte, márpedig Thaiföldön a világ egyik legszigorúbban betartatott törvénye védi a király és a hozzátartozói személyét, bármilyen velük kapcsolatos dolog kritizálása súlyos büntetéssel jár.

A feljelentést tevő politikus a kinyomtatott kommentekkel / fotó: MThai

A divatról szóló megjegyzést egy politikusi karrierrel kacérkodó milliomos felháborodva jelentette a rendőrségnek, akik az ilyesmit komolyan veszik, így Badmixy törölte a posztot a Facebookról, és bocsánatot kért, hangsúlyozva, hogy nem állt szándékban megsérteni, vagy tiszteletlenül viselkedni a királyi család tagjával. (A divattervező hercegnőt egyébként egyesek a királyi trón nem hivatalos várományosaként emlegetik, miután a több feleségétől született hét gyereke közül a király mára már majdnem mindenkit kitagadott.)

Egy rövid filmes kitérő után 2021-ben Badmixy a fejébe vette, hogy énekesi karriert is épít, és saját költségén kezdett videoklipeket gyártani a saját maga írt számaihoz. Legnagyobb sikere a 2023 végén megjelent DILF, ami a listák elejéig jutott, és mára olyan thai nagyágyúkkal is készít közös dalokat, mint Win Metawin. A színész az egyik leghíresebb thai boys love sorozat, a 2020-as 2gether főszereplője volt, és közös daluk Night Ride címmel idén Valentin-napra időzítve jelent meg.

My Ex-Boyfriend / fotó: YouTube

 

Next Love / fotó: YouTube

 

Ami a DILF című slágert illeti, az 1987 óta a helyi zenei világ egyik prominens alakjának számító Yui Yatyer is közreműködik benne egy rövid rapbetét erejéig (még ha előadásában a thai női rap egészen úgy is hangzik, mintha csak a boys love sorozatok előtti kötelező figyelmeztető szöveget, a legendás Raikantopenit mondaná), de aki korábban nem találkozott a t-pop és a kathőj világ keresztmetszetével, az tekerjen rögtön a koreóhoz és a refrénhez 2:19-nél – a bátrabbak pedig tehetnek egy próbát Badmixy munkásságával még két másik videoklip segítségével is.

 

További videoklipek:

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin