Nagyvilág

Cseh munkaadók sürgetik a miniszterelnököt az egyenlő házasság bevezetésére

fotó: Facebook / Prague Pride

Vodafone, Škoda, IBM, T-Mobile, Microsoft, IKEA – néhány vállalat azon 66 nemzetközi és cseh cég közül, akik nyílt levélben szólították fel Csehország miniszterelnökét, vezessék be végre az azonos nemű párok házasságát. A cseh sörgyárak, bankok és az autóipar is csatlakozott a levélhez, hogy alkalmazottaik diszkrimináció és előítéletek nélkül élhessenek és dolgozhassanak, számol be a szerdán kiadott levélről az Euractiv hírportál.

„Olyan munkáltatókként, akik együttesen több tízezer embert foglalkoztatnak Csehországban, támogatjuk és üdvözöljük a sokszínűséget. Osztjuk a leszbikus, meleg, biszexuális és transz (LMBT) emberek azon kívánságát, hogy a Cseh Köztársaságban diszkrimináció és előítéletek nélkül élhessenek és dolgozhassanak” – írják a levélben. A vállalatok azzal érvelnek, hogy az egyenlőtlen feltételek felesleges kiadásokat okoznak. „Az azonos nemű kapcsolatban élő vagy azonos nemű partnerrel gyermeket nevelő alkalmazottaink nem részesülnek bizonyos juttatásokban, amelyeket az állam jelenleg csak a heteroszexuális alkalmazottaknak biztosít” – áll a közleményben. A juttatások között említik az esküvőkre szánt szabadnapokat, amelyek nem járnak például az élettársi kapcsolat bejegyzésekor.

Csehországban először 2016-ban tárgyaltak az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslatról, de nem sikerült előrelépni. Közben parlamenti képviselők olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolatát ismerné el házasságként. Petr Fiala miniszterelnök reagált a nyílt levélre, amit a közszolgálati Cseh Sajtóiroda idéz: „Köszönjük ezeknek a vállalatoknak, hogy további lendületet adtak nekünk ebben a kérdésben. Sosem idegenkedtem attól, hogy megvitassuk, hogyan lehetne javítani az azonos nemű párkapcsolatban élők életét, és hogyan lehetne úgy módosítani a jogszabályokat, hogy több jogot biztosítanak számukra. Úgy vélem azonban, hogy a parlamenti képviselőknek joguk van ahhoz, hogy erkölcsi és etikai kérdésekben szabadon döntsenek a saját meggyőződésük alapján.”

Petr Dvořák, a Vodafone cseh vezérigazgatója a közszolgálati rádiónak azt nyilatkozta, hogy
a levelük egy erős üzenet. Szerinte arra való tekintettel, hogy az aláíró vállalatok mennyi alkalmazottat foglalkoztatnak, reméli, mindez elegendő jelzés a miniszterelnök számára, hogy van elég támogatás az ügy mellett. Dvořák arra is emlékeztet, hogy a közvélemény-kutatások szerint a cseh lakosság 60 százaléka támogatja az egyenlő házasságot.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin