Nagyvilág

Csehország megszüntette a meleg férfiak véradási tilalmát

 

Csehország egészségügyi minisztériuma július 1-jével megszüntette a meleg férfiakra vonatkozó véradási korlátozást – írja a TVP.

Korábban a szexuálisan aktív meleg férfiak csak akkor adhattak vért, ha a véradást megelőző hat hónapban nem éltek nemi életet. „Minden egészséges cseh embernek, aki életet akar menteni véradással, meg kell kapnia ezt a lehetőséget” – áll az új rendeletben.

A minisztérium régebben azzal védte a tiltásra vonatkozó álláspontját, hogy a meleg férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak HIV-fertőzést az anális közösülést követően.

Eliška Černá, a prágai pride fesztivált szervező egyesület képviselője üdvözölte az új rendeletet. „Nem, identitás vagy orientáció alapján diszkriminálni bárkit abszurd, és nem illik egy modern társadalomba. Még abszurdabb, ha az ilyen megkülönböztetést közvetlenül az állam hozza létre és támogatja. Ezért örülünk, ha látjuk, hogy valami változik, mozgásnak indul és javul”.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a véradás biztonsági szabályai nem változtak. Továbbra sem adhat vért olyan személy, aki a véradást megelőző négy hónapban új szexuális partnerrel védekezés nélkül vagy akár védekezéssel anális közösülést folytatott – szexuális orientációtól függetlenül. Az új rendelet így nem diszkriminálja a melegeket: a partner nemétől függetlenül csak az számít, hogy mennyire biztonságos szexuális életet él valaki.

Az Európai Unióban nincs egységes jogharmonizáció a véradásra vonatkozóan, így mindegyik állam maga dönti el, milyen kritériumoknak kell a donoroknak megfelelniük. Az utóbbi években több országban is feloldották a melegeket érintő véradási tilalmat, többek között Németországban, Franciaországban, Görögországban, Írországban és Ausztriában is.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin