Nagyvilág

Coming outolt egy cseh képviselő a szlovákiai homofób kettős gyilkosság miatt

Coming outolt Jiří Navrátil cseh parlamenti képviselő. A Kereszténydemokrata Unió – Csehszlovák Néppárt politikusa a cseh Seznamnak adott interjúban beszélt szexuális orientációjáról és meleg férfiként szerzett tapasztalatairól.

Navrátil elmondta, hogy az október 12-i szlovákiai lövöldözés után döntött a coming out mellett. A kettős gyilkosság miatt a Cseh Köztársaságban több tüntetést is szerveztek, múlt hét szerdán (október 26-án) több ezer ember gyűlt össze a prágai Vencel téren, hogy tiltakozzon a homofóbia ellen, és felszólítsa a kormányt, hogy tegyen többet a gyűlöletbűncselekmények ellen.

A tüntetők a cseh és a szlovák kormányt is hibáztatták, amiért nem lépnek elég gyorsan és határozottan az LMBTQ-emberek védelme érdekében. Navrátil elmondta, hogy bár szerinte a Cseh Köztársaság az LMBTQ-jogokat illetően Szlovákia előtt jár, „bizonyos esetekben a mi társadalmunk is nagyon radikalizálódik„.

 

 

A képviselő, aki az ország keleti részén található Morva-Szilézia egyik választókerületét képviseli az alsóházban, kifejtette, hogy soha nem rejtette el identitását a politikában, és nyíltan él együtt párjával az alig 2500 fős Mořkovban. „Ha valaki megkérdezte, válaszoltam, de mindig hozzátettem, hogy ez a magánéletem” – mondta.

Hívő katolikus, de paradoxnak tartja, amikor a vallási és „hagyományos” értékeket ürügyként használják a diszkriminációra.

Közvéleménykutatások szerint a cseh állampolgárok 67 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát.

 

A pozsonyi homofób gyilkosság terrorcselekménnyé nyilvánítása ellen szavaztak a Fidesz EP-képviselői

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin