Nagyvilág

A pozsonyi homofób gyilkosság terrorcselekménnyé nyilvánítása ellen szavaztak a Fidesz EP-képviselői

447 szavazattal, 78 nem és 45 tartózkodás ellenében az Európai Parlament elfogadta azt az állásfoglalást, amely elítéli a szexuális irányultságon, nemi identitáson vagy önkifejezésen alapuló gyűlöletet és erőszakot. Az állásfoglalás megfogalmazására azt követően került sor, hogy Pozsonyban egy fiatalember lelőtt két férfit egy melegbár előtt.

Az elkövető egy 19 éves diák, Juraj Krajcik, egy egykori szélsőjobboldali politikus fia, aki a támadás előtt antiszemita és LMBTQ-ellenes kiáltványt tett közzé a közösségi médiában. A gyilkosság megrázta Szlovákiát, a civil szervezetek az LMBTQ emberek fokozottabb védelmére szólították fel a politikusokat.

Október 14-én, pénteken húszezer ember gyűlt össze a szlovák fővárosban, hogy virrasztással emlékezzenek meg az áldozatokra. Az eseményen felszólalt Zuzana Čaputová köztársasági elnök, aki a hivatalára kitűzte a szivárványzászlót. „Sajnálom, hogy társadalmunk nem volt képes megvédeni szeretteiteket. Ide tartoztok, értékesek vagytok a társadalmunk számára” – idézte Čaputová szavait akkor a BBC.

Az Európai Parlament állásfoglalása az LMBTQ-közösség elleni „gyáva terrorcselekménynek” minősítette a pozsonyi gyilkosságot, megjegyezve, hogy azt szélsőjobboldali ideológia motiválta. Felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen „érdemi előrelépést a szexuális kisebbségek védelmére”, és határozottan foglaljon állást a nyilvánosság előtt emberi jogaik megsértésével szemben. A képviselők súlyos aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Szlovákiában „elterjedt a sértő, agresszív és homofób nyelvezetet az LMBTQ-közösséggel szemben, többek között a kormány korábbi és jelenlegi tagjai között”.

Az állásfoglalás továbbá „a szélsőjobboldali erőkkel való együttműködés minden formájának” elutasítására szólított fel, mivel – mint írták – egyes tagállamokban az LMBTQ-ellenes, főként szélsőjobboldali csoportok büntetlenül működnek. Emellett elítéli azokat az uniós kormányokat, amelyek „szélsőjobboldali és más LMBT-ellenes politikai pártok támogatására támaszkodnak a hatalomhoz való hozzáférés és a hatalom megtartása érdekében”.

Ennek tudatában egyáltalán nem meglepő, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői, Deli Andor, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hidvéghi Balázs és Tóth Edina nem szavazták meg az állásfoglalást.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljutatott közleményében így fogalmazott: „nemet mondunk mind az erőszakra, mind az emberi tragédiákkal való cinikus visszaélésre, és a leghatározottabban elítéljük a múlt heti, pozsonyi gyilkosságokat. Kiemelte: az emberi élet szent. Nem férhet kétség ahhoz, hogy a leghatározottabban el kell ítélni minden erőszakot, amely bárkit szexuális irányultsága miatt ér.

Továbbra sem fogadjuk el ugyanakkor azt az európai parlamenti gyakorlatot, hogy egy tragikus esettel cinikusan visszaélve szélsőséges, uniós szerződéseket sértő határozatokat terjesztenek elő” – fogalmazott. A politikus szerint a szöveg megalapozatlan és elfogadhatatlan nyilatkozatokat tesz a szlovák politikai élet szereplőiről, az egyházról, a szlovák alkotmányosság területére tartozó szabályokba szól bele, és gyakorlatilag a teljes szlovák társadalmat megbélyegzi. „A gyilkosságokat természetesen messzemenőkig elítéljük, ehhez kétség sem férhet, de baloldali ideológiai kinyilatkoztatásokat nem fogunk támogatni” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

 

 

Az MTI tudosítása szerint az EP-képviselők a szöveg alapján attól tartanak, hogy a fiatalabb generációk „egyre kevésbé aggódnak az egykori fasizmus”, illetve a szexuális és etnikai kisebbségekkel, a zsidó lakossággal szembeni gyűlöletet és megkülönböztetés miatt. Véleményük szerint az EU-nak kampányokat kell indítania az LMBTQ-ellenes narratívák eltörlésére, és olyan programokat kellene finanszíroznia, amelyek civil szervezeteket és polgári kezdeményezéseket támogatnak annak érdekében, hogy segítsék a lakosság ellenállását a jobboldali szélsőségességgel szemben.

A képviselők végezetül arra szólították fel az Európai Unió Tanácsát, hogy terjessze ki az uniós bűncselekmények listáját a gyűlölet-bűncselekményekre, és arra kérték Magyarországot és Lengyelországot, hogy tartózkodjanak a határozat elfogadásának akadályozásától.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin