Hírek

A chilei transz dráma nyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart

A Los Angelesben rendezett 90. Oscar-gálán a chilei Sebastián Lelio alkotása, az A Fantastic Woman nyerte a legjobb külföldi filmért járó díjat.

 

 

A rendező a film szereplőinek köszönte a szobrot, elsősorban az ahhoz inspirációt szolgáló transznemű színésznőnek, Daniela Vegának.

Vega karakterének fel kell dolgoznia párja halálát, meg kell küzdenie a férfi családjának transzfóbiájával, és meg kell találnia saját helyét a szeretett Orlando nélküli életben. A 28 éves színésznő alakításának is köszönhetően az A Fantastic Woman a nemzetközi filmfesztiválok egyik kedvence volt, Vega játékát több díjjal is jutalmazták.

 

 

A mostani győzelem után Lelio elmondta, számára alapvető követelmény volt, hogy filmjében transznemű színésznő játssza a transz karaktert.

„Ösztönös és nagyon tudatos döntés volt részemről, mert tudtam, ez a film nem fog menni, ha a főszerepet nem transznemű színésznő alakítja. Daniela az egész filmet egy magasabb dimenzióba emelte.”

 

 

Az Oscar történetében Vega volt az első nyíltan transznemű, aki részt vett a felkonferálásokban. Ő szólította a színpadra Sufjan Stevens-t, a Szólíts a neveden című film zeneszerzőjét, aki a Mystery of Love betétdalt adta elő.

Ha pedig már elsőség, idén először jelöltek Oscarra transznemű rendezőt Yance Ford személyében, aki elől az Icarus című dokumentumfilm elvitte végül a díjat.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin