Színes

Brit festő 400 homoerotikus rajzára bukkantak egy ágy alatt

Bár Duncan Grant neve a magyar olvasó számára nem feltétlenül cseng ismerősen, az 1885 és 1978 között élt festő és tervező kora egyik kiemelkedő brit művésze volt. A Bloomsbury Csoport tagjaként számos nagy hatású íróval, filozófussal és egyéb értelmiségivel járt egy társaságba, többek között Virginia Woolffal és E. M. Fosterrel. Életét végig kísérték a férfiszerelmek, a világhírű közgazdász, John Maynard Keynes élete szerelmeként is emlegette.

 

Duncan Grant

 

Grant 1959 májusában átnyújtott egy dobozt barátjának, Edward La Bas-nak benne 422 erotikus rajzzal és azzal a megjegyzéssel, hogy “ezek a rajzok nagyon magán jellegűek.” A következő hat évtizedben mindenki meg volt róla győzedve, hogy a paksamétát Edward nővére a férfi halálát követően megsemmisítette. Ám ez tévesnek bizonyult: a rajzok épségben megmaradtak és egy ágy alól kerültek elő. Megtalálója Norman Coates színházi tervezőnek adta át.

Coates a rendkívül értékes és nagyszabású gyűjteményt, ami egyetlen hatalmas tisztelgés a férfi vonalak és homoerotika előtt, nemrég a Bloomsbury Csoportot bemutató múzeumnak ajándékozta Nagy-Britanniában. “Ezek a művek a vágyról és szerelemről szólnak. A szerelemről, amely készítésük idején törvényellenes volt” – foglalta össze a The Guardiannak adott nyilatkozatában Nathaniel Hepburn múzeumigazgató.

Néhány ízelítő a gyűjteményből:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb