Színes

Homoerotikus videóklip miatt kapott hideget-meleget a fiúcsapat

 

Amikor egy hónapja megjelent a dél-koreai OnlyOneOf fiúcsapat új klipje, és a helyi tévékben is előadták a libidO című dalhoz tartozó koreográfiát, rögtön kaptak hideget-meleget.

Főleg utóbbit, mivel a túlfűtött dalszöveghez a menedzsment egy vállaltan homoerotikus klipet forgatott. Ha pedig az nem lett volna elég, hogy az olyan sorok, mint a „Ne nyomd el, csak fogadd el” vagy „Egyre jobban és jobban kívánlak” alatt a fiúcsapat tagjai vadul szemeznek egymással, ráadásként még illetlen érintések is megjelentek a koreográfiában:

 

Még mielőtt elengednénk a fantáziánkat, a videóklip (lásd alul) egy vállaltan homoerotikus, de visszafogott, finom és érzéki darab – ennél sokkal nyíltabb klipek és videók készülnek akár nyugati divatmárkák számára is. Csakhogy Dél-Korea LMBTQ kérdésekben kifejezetten konzervatívnak számít.

Ettől függetlenül az idők változását jelzi, hogy a könnyűzenei showműsorokban ezt a koreográfiát egyáltalán láthatták a tévénézők és adásba került, vagy hogy a mainstreamben utazó menedzsment egyáltalán komolyan fontolóra vette és meg is valósította a koncepciót. Ez még néhány évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna.

A felhördülésre részben magyarázat lehet, hogy mindez egy erősen férfiközpontú társadalomban történik. Ugyanakkor képmutató is a felháborodás, hiszen a hasonló szexizős koreográfiák már jó tíz évvel ezelőtt is mindennaposak voltak a lánycsapatoknál. A Brown Eyed Girls ikonikus Abracadabra klipjében például egy háttértáncos lány simogatja az egyik énekesnő mellét, majd a klip végén 20 másodpercig készülnek csókolózni a lányok.

Ez túl sok, ez túl közönséges

Ezt a képmutatást azért helyben is érzik, hiszen a kommentelők nem felejtik el felhívni a figyelmet: amikor a helyi celebek Cardi B és Megan Thee Stallion közös dalára, a nedvesedésről szóló WAP-ra táncoltak a TikTokon, azt mindenki imádta. Ha ezek után az OnlyOneOf hirtelen túl sok és túl közönséges, akkor valójában a homofóbia állhat a támadások mögött.

Az persze joggal merülhet fel, hogy a kritizált koreográfiához a fiúcsapatnak mennyire volt valóban kedve. A koreai szórakoztatóipar futószalagon gyártja és kőkeményen versenyezteti a fiúcsapatokat, ahol a tagoknak a szerződés aláírása után szinte semmilyen beleszólásuk sincs a saját karrierjükbe. A végletekig történő kizsákmányolás és túlhajszolás még a legnagyobb sztárokat is megviseli, az országot szinte menetrendszerűen rázza meg egy-egy fiatal híresség öngyilkossága.

Ahogy a News1 tudósításából kiderült, az OnlyOneOf tagjai számítottak ugyan némi figyelemre, de a reakciók intenzitása azért még őket is meglepte. Olyan nagyon azért nincs okuk aggodalomra, mert időközben közel ötmilliószor játszották le a klipjüket a YouTube-on, ahol a kezdeti felháborodást mára teljesen elnyomták a támogatóik kommentjei.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb