Hírek

A bolíviai transzneműek megváltoztathatják adataikat a személyijükben

Az új bolíviai transz törvények nyomán a transznemű embereknek ezentúl lehetőségük van arra, hogy a személyi igazolványukban is lecserélhessék nemüket és nevüket.

Márföldkőhöz érkeztek el a bolíviai transz-közösség tagjai: életbe lépett az a törvény, amely megengedi, hogy a személyi igazolványukban megváltoztathassák nemüket és nevüket. Ehhez nem kell mást tenniük, mint orvosi papírokkal bizonyítani transzneműségüket.

Az első ilyen személyit a transzjogok egyik helyi szószólója Pamela Geraldine Valenzuela vehette át még múlt héten. “Nem akartam abbahagyni a harcot addig a pillanatig, amíg az állam teljesen el nem ismeri a transzneműek identitását. Ez a pillanat most jött el. Életemből 30 év erre ment rá. 30 év alatt nem volt ritka a pszichológiai, verbális, sőt fizikai bántalmazás sem. De úgy érzem, minden, amit elszenvedtem, most meghozta gyümölcsét” – mondta a Reutersnek.

Pamela Valenzuela poses for a photo after becoming the first transgender Bolivian citizen to receive a new identity card, following a new law that allows transgender people to register under their assumed gender, in La Paz, Bolivia, September 7, 2016. REUTERS/David Mercado

Pamela Geraldine Valenzuela (Fotó: REUTERS/David Mercado)

Bolívia ezzel a lépéssel olyan országok közé került, mint Nagy-Britannia, Kolumbia és Ausztrália, ahol a transzneműek élhetnek a személyi igazolványukbeli adatok megváltoztatásával.

A Reauters szerint amúgy Bolíviában 150 ezer ember vallja magát melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak, transzneműnek vagy interszexuálisnak.

hirdetés
Previous post

Alig vannak LMBT-karakterek a hollywoodi filmekben

Next post

Benedek pápa legnagyobb győzelme a meleglobbi megtörése volt