Nagyvilág

Csökkentette a svéd parlament a nem jogi megváltoztatásának alsó korhatárát

A svéd parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 18-ról 16 évre csökkenti azt a kort, amikor az ember legálisan megváltoztathatja nemét. A törvényt április 17-én 234 igen és 94 nem szavazattal fogadta el a 349 fős törvényhozás.

1972-ben Svédország volt az első ország a világon, amely legalizálta a nem jogi megváltoztatást, de a folyamat sokáig nehézkes volt az állampolgárok számára, mivel szigorú, sokszor megalázó vizsgálatra és orvosi diagnózisra volt szükség a nemi diszfória megállapításához.

A jogalkotók az új törvénytől azt várják, hogy egyszerűsíti a folyamatot, és az embereknek csak egy rövid konzultációt kell lefolytatniuk egy orvossal vagy pszichológussal, valamint a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyását kell beszerezniük.

A nemi hovatartozást megerősítő ellátás 16 év alattiak számára is elérhetővé válik, de továbbra is szükség lesz a szülő vagy gyám, az orvos és az Országos Egészségügyi és Jóléti Hivatal jóváhagyására.

Johan Hultberg, a kormányzó Mérsékelt Párt politikusa egy parlamenti vitában az új törvényről szólva elmondta: „A svédek nagy többsége észre sem fogja venni, hogy a törvény megváltozott, de számos transznemű ember számára nagy és fontos változást jelent.

Az új törvény 2025. július 1-jén lép hatályba.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin