Nagyvilág

Bíróság mondta ki, Bulgáriának el kell ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát

fotó: Sofia Pride / Facebook

A bolgár származású Darina Koilova és Lilia Babulkova 14 éve alkotnak egy párt, 2016-ban pedig az Egyesült Királyságban házasságot kötöttek. Hazatérve többször is próbálták elismertetni jogilag a kapcsolatukat, ám azt az állami szervek folyamatosan elutasították arra hivatkozva, hogy az alkotmány a házasságot kizárólag egy férfi és egy nő kötelékeként határozza meg. Miután az országban nem létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye, úgy döntöttek, jogi útra terelik az ügyet.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember ötödikén az ügyben az ő javukra döntött. Ennek értelmében a bolgár állam köteles olyan jogi keretrendszert kidolgozni, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára kapcsolatuk megfelelő jogi elismerést és védelmét.

„A döntés lényege, hogy bár nincs konkrét határidő a keretrendszer bevezetésére, de az államnak végig kell mennie ezen a folyamaton, méghozzá az Európa Tanáccsal együttműködve”idézi a Balkan Insight portál a perben eljáró ügyvédet. Denitsa Lyubenova és csapata a hét éve húzódó jogi eljárás kezdetétől fogva képviseli a párt. Az ügyvéd szerint a döntés történelmi jelentőségű, és nagy előrelépés az egyenlőség felé, mert a törvényi szabályozással megelőzhető a jelenlegi helyzet, amikor az azonos nemű párok egyfajta jogi vákuumban léteznek Bulgáriában.

Babulkova és Koilova küzdelme felkeltette a bolgár média figyelmét is, ügyük gyorsan szimbolikus jelentőségűvé vált az ország LMBTQ közössége számára.

Tavaly júniusban egy másik ügyben a strasbourgi bíróság arra kötelezte Bulgáriát, hogy fizessen kártérítést egy 26 éves férfi édesanyjának, miután a férfi 2008-ban Szófiában egy homofób gyilkosság áldozatává vált. Egyúttal kötelezték a bolgár törvényhozást, hogy a homofóbiát súlyosbító körülményként vegye figyelembe a büntető törvénykönyv, ezt a bolgár parlament idén július 23-án hagyta jóvá.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elé a közeljövőben várhatóan újabb bolgár ügyek kerülnek majd, miután 2023 februárjában a helyi legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a transzneműek többé nem jogosultak arra, hogy az identitásuknak megfelelően megváltoztassák a nemüket a személyi okmányaikban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin