Nagyvilág

Kiállt a bolgár bíróság a melegeket perverznek nevező énekesnő mellett

 

A bolgár legfelsőbb bíróság felmentette Milena Szlavova punkénekesnőt, akit azzal vádoltak, hogy a szófiai pride felvonulásra tett sértő megjegyzéseivel diszkriminálta az LMBTQ közösséget – írja az Euractiv.

Szlavova a Facebook-oldalán tett közzé egy posztot még 2021-ben, melyben azt írta, hogy „Biztos, hogy nem támogatom a melegfelvonulásokat! Szegény mi -normális emberek- már fuldoklunk a különböző perverzek pimaszságától és magamutogatásától. És nem kérek bocsánatot a szavaimért”. 

A poszt futótűzként terjedt a közösségi médiában, az énekesnő álláspontját pedig különféle szélsőséges nacionalista, homofób és oroszbarát csoportok tették közzé a propaganda-csatornáikon.

Ezt követően két magánszemély és egy LMBTQ-szervezet indított pert az énekesnő ellen diszkrimináció miatt. A három legfelsőbb bíró most úgy döntött, hogy Szlavova általános magatartása nem mutatott olyan hátsó szándékot, amellyel megtagadta volna a melegfelvonulások egyes résztvevőinek önrendelkezési jogát. A határozat szerint az énekesnő kijelentése nem arra irányult, hogy egy bizonyos személy méltóságát megsértse a szexuális irányultsága okán.

A bíróság kimondta, hogy Szlavova nem rendelkezik olyan hivatalos közhatalommal, és nem is törekszik annak megszerzésére, amely lehetővé tenné számára, hogy véleményét ráerőltesse a közkapcsolatok szabályozására, beleértve a melegfelvonulások megtartását is.

Bulgária Kelet-Európa azon országai közé tartozik, ahol továbbra is rossz az LMBTQ közösség jogi helyzete.

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága idén kimondta, hogy Bulgáriának el kell ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát, több olyan döntés is született az országban, amelyek tovább rontottak a közösség helyzetén. Ilyen volt az a legfelsőbb bírósági határozat, amely szerint a transznemű emberek többé nem jogosultak arra, hogy az identitásuknak megfelelően megváltoztassák a nemüket a személyi okmányaikban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin